Muzej vazduhoplovstva i dalje prima posetioce

25. Mart 2019

Vest da je vlada ukinula Muzej vazduhoplovstva je tačna. Tačno je i to da će zaposlene u ovoj ustanovi kulture preuzeti Ministarstvo odbrane.

Ali to ne znači da će muzej biti zbrisan sa kulturne mape Srbije niti da će njegovi kustosi postati potporučnici. Za posetioce se ne menja ništa – muzej i eksponati će i dalje biti na istom mestu. Promene će osetiti zaposleni budući da će njihov poslodavac biti država. Bar tako tvrde u Ministarstvu odbrane.

Kako za Politiku kažu, muzej će se finansirati iz budžeta države, a svi zaposleni zadržaće svoja radna mesta.

Za sada je 16 od 19 stalno zaposlenih dobilo nove ugovore, a preostali tek čekaju prolazak kroz neophodnu proceduru. Do tada su dobili ugovore na šest meseci. Kako tvrdi izvor iz ministarstva upoznat sa slučajem, na svojim mestima ostaju i dosadašnji honorarci.

– Ovo je zapravo rešenje problema finansiranja. Muzej se do sada dovijao da na razne načine isplati plate zaposlenim i namiri tekuće troškove, struje, održavanja zgrade… Deo su zarađivali od prodatih ulaznica, nešto izdavanjem parking mesta, prostora za snimanje filmova, reklama… – dodaje izvor Politike.

Inače, u ovom muzeju nalaze se važni eksponati iz oba svetska rata, kao i iz NATO agresije na našu zemlju u proleće 1999. godine, ali i lični predmeti prvog srpskog pilota Mihajla Petrovića. Među najvrednijim eksponatima je čuveni „Fijatov” lovački avion i to jedini sačuvani primerak u svetu. Nažalost, nije izložen, već se čuva u delovima u depou muzeja.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....