Molijerovi dani u znaku Korzike, Dunava, Sefarda

06. Maj 2022
Foto: Promo
Foto: Promo

Kroz majske književne susrete sa francuskim piscima, koje Francuski institut u Srbiji priređuje u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, ljubitelji književnih avantura upoznaće podneblja i ljude Korzike, Podunavlja, Španije, vremena prognanstava, sučeljavanja nauke i mistike, dobra i zla. Manifestacija počinje 9. maja 2022. i trajaće tokom maja, sa intervalima između gostovanja pisaca Emanuela Rubena, Žeroma Ferarija, Franka Buisa, Pjera Asulina i Natali Koen.

Autor putopisa Uz Dunav (Akademska knjiga, 2022), Emanuel Ruben, pričaće o pustolovinama koje je doživeo na svom biciklističkom proputovanju uz obale Dunava, od Crnog Mora do izvora u Crnoj šumi. Novosađani i posetioci Evropske prestonice kulture 2022. imaće prilike da se druže sa ovim piscem najpre 9. maja, kada će, od 17 sati, potpisivati knjige na štandu Francuskog instituta, na Trgu Slobode, u okviru obeležavanja Dana Evrope, a potom 10. i 11. maja na književnim večerima u Kulturnoj stanici Svilara i Bulevar books-u. U razgovoru sa Vladimirom Gvozdenom, Pavlom Sekerušom, Borom Babić i Melitom Logo Milutinović govoriće o utiscima, predelema i ljudima na koje je nailazio od Ukrajine, preko Moldavije,Rumunije, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Austrije, do izvorišta u Nemačkoj.

Pravac Korzika, poseban je događaj u okviru Molijerovih dana, budući da u prijateljsku posetu Srbiji dolazi delegacija sa ovog ostrva čija lepota i autentičnost bude znatiželju. Na poziv direktora Francuskog instituta u Srbiji, predstavnici Bastije, grada koji je podneo kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2028, posetiće zvanično Novi Sad 9. maja, a potom će u Beogradu imati priliku da prisustvuju predstavljanju knjige Srbi na Korzici, Zorana Radovanovića (objavili RTS izdavaštvo i Prometej), o kojoj će 10. maja od 17 sati, u RTS klubu u Svetogorskoj, pored autora govoriti i istoričar Radomir J. Popović, kao i Dragan Inđić, odgovorni urednik RTS izdavaštva. Knjiga govori o Srbima koje su brojne korzikanske porodice prihvatile tokom Velikog rata, kao i o snazi i značaju francusko-srpskih veza koje su u to vreme uspostavljene.

Korzikanski pisac i filozof Žerom Ferari, koji nas je oduševio svojom Besedom o padu Rima, za koju je dobio prestižnu Gonkurovu nagradu, ponovo dolazi u Srbiju, ovoga puta da bi predstavio romane Princip i Po svom liku, koje je objavila Čarobna knjiga u prevodu Melite Logo Milutinović, koja će i učestvati na promociji. Razgovor sa piscem vodiće novinar i kritičar Teofil Pančič, najpre u Beogradu, 10. maja, u RTS klubu, od 18 sati, a potom u Novom Sadu, 11. maja u 18 sati, u knjižari Bulevar Books. Princip je roman o nemačkom fizičaru, Nobelovcu Verneru Hajzenbergu, o njegovom „principu neodređenosti“, o tragediji svetskog konflikta... Po svom liku je pak roman posvećen strastvenoj korzikanskoj fotografkinji, koja je kroz foto reportaže sa Korzike, a naročito sa ratišta, bolnih mesta među kojima je i bivša Jugoslavija, sagledavala moć i nemoć fotografije.

Ferari će učestvovati 12. maja u izboru za dobitnika stipendije Ange Tomasi, koja će jednom mladom fotografu iz Srbije omogućiti dvomesečni umetnički boravak na Korzici. Stipendiju dodeljuju Francuski institut u Srbiji i Fondacija Univerziteta Korzika. Prijave su u toku. Zadatak dobitnika ili dobitnice stipendije je da oživi sećanja na srpsku decu koje je Veliki rat naterao u izgnanstvo i koje su prihvatile korzikanske porodice.

Ničije žene sin je roman koji je privukao pažnju čim je bio objavljen, zahvaljujući angažovanju izdavačke kuće Vaganar. Njegov autor, Frank Buis, predstaviće ga u Beogradu 17. maja, u Nišu 18. maja i u Novom Sadu 19. maja. Priča o devojčici koju je otac bez objašnjenja dao okrutnom čoveku koji je odvodi u svoj zamak, toliko je surova da je pisac morao da je smesti u nepoznatu epohu i podneblje. U jednom samostanu pretvorenom u duševnu bolnicu, sveštenik Gabriel pronalazi njene dnevnike koji otkrivaju mračne porive ljudi, suočavanje mlade devojke sa zlom, koje ona ipak uspeva da nadvlada. Slojevitost ovog romana i supstilnost Buisovog stila otkriće njegovi sagovornici – novinarka Branislava Antonović-Aleksić, Alis Marić, autorka portala Čitaj knjigu, Nikola Bjelić, profesor književnosti i Milena Zukić (Vaganar). Sve razgovore vodiće Jovana Ilić, prevodilac i profesor francuskog.

Najzad, u poslednjoj nedelji maja, u goste nam dolaze Pjer Asulin, pisac, novinar, član Akademije Gonkur, i Natali Koen, književnica koja će sa Asulinom, 26. maja od 18 sati, u Jevrejskom kulturnom centru, učestvovati u razgovoru o Sefardima, Španiji, proganjanju Jevreja... Povratak u Sefarad je roman koji je Asulin napisao nakon što je španski kralj Felipe VI njemu i svim Sefardima, potomcima onih koji su 1492. proterani iz Španije, ponudio špansko državljanstvo. Na suptilan način opisuje kolevku Don Kihota, Almodovara, Goje, inkvizicije... Pored Natali Koen, čije delo Jedan čudni susret. Jevreji, Grci i Rimljani, može biti izazov za srpske izdavače i prevodioce, u razgovoru sa Asulinom učestvovaće i pisac Filip David, čija su dva dela - Kuća sećanja i zaborava i Princ vatre - prevedena na francuski. Razgovor će voditi Milica Vinaver, profesor fransuske književnosti, a u muzičkom intermecu nastupiće muzičar i reditelj Stefan Sabljić. Inače, Pjer Asulin je poznat srpskoj čitalačkoj publici po romanu Klijentkinja, koji je objavio Albatros plus u prevodu Ivane Hadži Popović.

Poslednji događaj u okviru ovogodišnjih Molijerovih dana biće priređen 27. maja. U Ambasadi Francuske okupiće se studenti francuskog jezika Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, kako bi, nakon poslednje seanse razgovora, kojima će prisustvovati Pjer Asulin, predstavnik Akademije Gonkur, u 12h30 objavili ovogodišnjeg dobitnika Gonkurove nagrade studenata Srbije. Saznaćemo koji je roman, po njihovom mišljenju, zaslužio da ponese titulu najboljeg frankofonog književnog ostvarenja u protekloj godini. Prisustvovanje ovom događaju je moguće isključivo uz pozivnicu.

Svi susreti i razgovori sa gostima iz Francuske vodiće se na francuskom i srpskom jeziku, uz obezbeđen prevod. Ulaz je slobodan. Molijerove dane organizuje Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa srpskim i francuskim izdavačima i brojnim srpskim partnerima. Detaljan program Molijerovih dana nalazi se na sajtu Francuskog instituta u Srbiji www.institutfrancais.rs

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....