Međunarodna smotra arheološkog filma od 2. do 9. aprila u Narodnom muzeju

22. Mart 2019
Međunarodna smotra arheološkog filma od 2. do 9. aprila u Narodnom muzeju

Međunarodna smotra arheološkog filma, u organizaciji Narodnog muzeja ove godine se održava dvadeseti put. Nakon obnove centralne zgrade Narodnog muzeja, Smotra i sve projekcije će ponovo biti u muzejskom Atrijumu.

Počasni gost ovogodišnje Smotre je Arapska Republika Egipat, čiji filmovi Manastir Svetog Antonija, Abu Simbel i Karnak otvaraju ovogodišnju smotru. Uz akcenat na egipatskoj kulturnoj baštini, sa otvaranjem XX Međunarodne smotre arheološkog filma, Beogradska mumija će ponovo biti trajno izložena u okviru stalne postavke Narodnog muzeja.

Kao i proteklih godina Narodni muzej u Beogradu smotru organizuje u saradnji sa ambasadama i kulturnim centrima - Ambasada Arapske Republike Egipat, Ruski dom, Gete institut, Italijanski institut za kulturu, Institut Servantes, Helenska fondacija za kulturu, Mađarski kulturni centar,ambasada Ukrajine, ambasada Belgijekao i samostalni autori iz Škotske, Crne Gore i Srbije.

U program Smotre, ove godine je uvršteno ukupno 42 filma iz 12 zemalja – Egipta (5), Rusije (3), Nemačke (2), Italije (4), Španije (4), Ukrajina (1), Belgija (1), Grčke (2), Mađarske (2), Škotske (1), Crne Gore (1), i Srbije (16).

Filmovi svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije, u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija. Filmska ostvarenja su uglavnom bila prikazana na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Irunu u Španiji ili u nemačkom Kilu. Filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, ali i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, omogućavajući na taj način, ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas.

Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom  Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija.

Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija novijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma.

Tokom trajanja Smotre biće priređena i izložba fotografija sa foto-konkursa koji je organizovao Narodni muzej Arheološka fotografija – spoj prošlosti i budućnosti. 

Filmske projekcije će počinjati svaki danom u 20.00 časova u Atrijumu Narodnog muzeja, a ulaznice po ceni od 200 dinara po celovečernjoj projekciji se mogu kupiti na muzejskoj biletarnici.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....