Manifestacija "Muzeji za 10" širom Srbije - Besplatno obiđite izložbe, neolitsku žurku, kostur kita...

09. Maj 2019

Manifestacija „Muzeji za 10“ biće održana od 13. do 19. maja pod sloganom "Muzej kao središta kulture: budućnost tradicije" u 46 gradova Srbije – 76 muzeja i srodnih ustanova kulture.

Biljana Đorđević iz Narodnog muzeja u Beogradu napomenula je da ta institucija kulture prvi put puznim kapacitetom učesvuje na ovakvoj manifestaciji.

- Posetioci će moći da obiđu stalnu postavku, Berninijevu izložbu, da prisustvuju tematskim vođenjima…Takođe, povodom obeležavanja 175 godina muzeja biće organizovan ciklus predavanja, kao i koncerti, radionice za decu i odrasle - kazala je Đurđević i dodala da će od 17. do 19. maja „Devojka u plavom“ Đure Jakšića artefakt Narodnog Muzeja u Beogradu biti izložena u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, a u istom terminu „Nadurena devojka“ Uroša Predića iz Galerije Matice Srpske stiže u Narodni muzej u Beogradu.

Aleksandra Đukić iz Narodnog muzeja u Zrenjaninu najavila je kamernu postavku "Plodovi Mediterana", projekciju "Čujte Srbi, Arčibald Rajs“ Korana Vukičevića i otvaranje izložbe "Dubrovnik, Mlini, Cavtat" Milana Konjevića.

Milena Đorđević iz Anatomskog muzeja Fakukteta veterinarske medicine u Beogradu kaže da se ta institucija kulture prvi put uključuje u manifestaciju "Muzeji za 10“.

- Anatomski muzej ima oko 800 eksponata. Neko od zanimljivosti koje se mogu videti su i skeleti dva konja koja su prešla Albaniju tokom I svetskog rata. Preživeli su rat, penzionisani po povratku u Beograd, a posle smrti sačuvani su njihovi skeleti. Kada je izgrađen, muzej je bio na kraju grada, gde su često gostovali cirkusi. Atrakcija jednog od cirkusa bio je i kit, koji je nažalost uginuo. Vladeta Simić, tadašnji direktor muzeja je kupio kita, mast prodao, skelet sačuvao. Zanimljivost ovog muzej je i skelet kolubarskog govečeta, koje je služilo za vuču, sitne građe, ali sa rogovima do 1 metar - kazala je Đorđević.

Julka Kuzmanović-Cvetković iz Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju najavila je neolitsku žurku na arheološkom nalazištu Pločnik, nedaleko od Prokuplja.

- Tamo je pre 10 godina rekonstruisano 10 kuća iz neolita, tako da je to muzej u kome može da se trči i govori glasno. Biće organizovano niz radionica koje treba da prikažu kako se nekada živelo, kako se pekao hleb, topile rude, kako su se koristile gljive kroz istoriju - kazala je Kuzmanović-Cvetković.

Jelica Stevanović, Muzej pozorišne umetnosti Srbije u Beogradu najavila je otvaranje izložbe "Bora Todorović u delima Aleksandra Popovića i Dušana Kovačevića" kojom muzej obeležava 90 godina od rođenja i 5 godina od smrti našeg poznatog glumca.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....