Manifestacija "Gastro Srem 2019" - Upoznajte Srem na moderan način

22. Avgust 2019
Foto: TOO Stara Pazova
Foto: TOO Stara Pazova

Turističko gastronomska manifestacija „Gastro Srem“ koja se ove godine održava pod sloganom “Srem na moderan način” i čije je ovogodišnje zaštitno lice glumac Aleksandar Dunić, održaće se u petak i subotu 30. i 31. avgusta na Trgu Zorana Đinđića u Staroj Pazovi sa početkom u 17h.

Na ovoj manifestaciji proizvode će izložiti domaći proizvođači i gosti iz Srbije i regiona  koji se svojim proizvodima izdvajaju po kvalitetu. Biće izloženi mesni i mlečni proizvodi, vina, likeri, sokovi, rakije, med, džemovi, kolači...

Posetioci će moći da degustiraju tradicionalne specijalitete Srema, na koje je uticaj ostavila multikulturalna sredina u kojoj su nastajali i da uživaju u bogatom kulturno – umetničkom programu.

Prvog dana manifestacije održaće se sremačko veče poezije.

Posebna atrakcija drugog dana manifestacije biće nastup ženskog tamburaškog orkestra “La Banda” .

Manifestacija „Gastro Srem“ nudi i gastronomsko takmičarski program. Tradicionalno takmičenje u spremanju ajvara „Izađi mi na teglu“ biće održano u petak. Najbolja od 15 ekipa takmičiće se na nacionalnom takmičenju „Izađi mi na teglu“.

Među izlagačima će se birati najlepše uređen štand, najukusniji slatki i najukusniji slani kolač.

U subotu 31. avgusta održaće se “Open kitchen show” u okviru koga će poznati blogeri spremati sremačke specijalitete. Sakupljen prilog od degustacije spremljenih jela biće dat u dobrotvorne svrhe.

- Za decu smo pripremili posebnu radionicu “Slama land” na kojoj će umetnici učiti decu kako da prave razni predmeti od slame. U okviru radionice biće napravljen konj od slame u prirodnoj veličini -  izjavila je direktorka Turističke organizacije opštine Stara Pazova, Dragana Zorić Stanojković.

- Svi oni koji nikada nisu bili na Gastro Sremu, ne mogu ni da zamisle koliko su ukusni sremački specijaliteti. Pozivam sve sladokusce da dođu i da se uvere u ukus sremačkih mesnih prerađevina, kolača, specijaliteta od testa. U poslednje vreme mnogo se govori o organskoj hrani, a zaboravili smo da je to naša domaća, nezagađena hrana. To vas očekuje na Gastro Sremu – naglasio je glumac Aleksandar Dunić, zaštitno lice manifestacije.

Najmanji štampani kuvar na svetu „Bečka kuvarica“ dimenzija 2x2cm na „Gastro Sremu 2019.“

Najmanji štampani kuvar na svetu „Bečka kuvarica“, dimenzije 2cm x2cm, biće izložen u okviru izložbe „Najstariji kuvari Evrope“ koja će biti upriličena u biblioteci „Dositej Obradović“ u Staroj Pazovi u okviru manifestacije „Gastro Srem 2019“.

Najmanji kuvar na svetu je nastao oko 1900. godine u Beču, ima 136 strana i 100 recepata koji se mogu pročitati isključivo uz pomoć lupe. Osim ovog, koji u Srem stiže iz Zagreba, gde se nalazi u privatnom vlasništvu stare ugostiteljske porodice Puntijar, u svetu postoje još tri štampana kuvara ovako malih dimenzija, dva se nalaze u Beču i jedan u Pragu.

U okviru izložbe „Najstariji kuvari Evrope“ biće izložen i prvi srpski kuvar koji datira iz 1855. godine.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Razno
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...