Mala bela kuća - najusamljenija na svetu

29. Decembar 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Mnogo je priča koje kruže oko jedne jedine bele kuće na ostrvu Etlidai (Elliðaey), južno od Islanda, a jedna od njih je da se radi o skloništu u slučaju apokalipse u kojoj će zombiji hodati planetom.

Tajanstvene teorije pojavile su se oko toga kako je i zašto izgrađena mala bela kuća za koju se veruje da je možda i najusamljenija kuća na svetu. To je jedina kućica na ostrvu Etlidai, udaljenom ostrvu južno od Islanda, oko koje se plete niz legendi.

Prema jednoj, kuću je sagradio milijarder koji je planirao da se preseli na udaljeno ostrvo u slučaju apokalipse u kojoj bi se zombiji pojavili na Zemlji.

Druga teorija kaže da u toj kućici živi neki verski fanatik, pustinjak. Postojala je i priča o tome da je islandska Vlada poklonila ostrvo pevačici Bjork, međutim to je demantovano. Bilo je čak i onih koji su tvrdili da kuća uopšte ne postoji, no fotografije koje se šire i društvenim mrežama su dokazuju suprotno.

Etlidai je deo arhipelaga Vestmanajer (Vestmannaeyjar), koji je sada potpuno pust, ali bio je naseljen pre otprilike 300 godina. Pet porodica živelo je tamo i uglavnom su se oslanjale na ribolov, lov na ptice i uzgoj stoke.

Do 1930-ih poslednji stanovnici napustili su ostrvo koje je od tada pusto.

Stvarna priča oko tajnovite kuće daleko je manje uzbudljiva od teorija koje se pletu oko nje. Kuća, zapravo, služi kao lovna baza za grupu koja organizuje aktivnosti lovaca na ostrvu Imanje nema struje niti vode.

Međutim, ima saunu, koju napaja prirodni sistem za prikupljanje kišnice.

Ostrvo je inače rezervat prirode i zaštićeno područje, a turističke agencije nude jednodnevne izlete u Etlidai, za turiste koji žele istražiti njegovo prirodno okruženje, navodi Mirror.



Izvor: b92

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....