Kako do bezbednog kupanja u bazenima i wellness centrima?

23. Jun 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

U sezoni, kad su kupališta opterećena velikim brojem kupača, najvažnije je obezbediti najviši nivo higijene kako bi kupači bili bezbedni, i minimalno izloženi riziku od infekcija i upalnih procesa uzrokovanih prisustvom patogena u vodi.

Kako bi se obezbedio siguran boravak gostiju na bazenima i u wellness centrima, neophodno je svakodnevno, i to više puta u toku dana kontrolisati efikasnost dezinfekcije, i koncentraciju slobodnog hlora u vodi. Takođe, važno je napomenuti da rezidualni hlor u vodi onemogućava opstanak virusa i mikroorganizama, uključujući i COVID – 19.

Slobodan  ili rezidualni hlor, koji je prisutan u vodi obezbeđuje dezinfekciju i sigurno kupanje. Kako bi dezinfekcija bila potpuna, neophodno je da koncentracija rezidualnog hlora u vodi bude minimum 0-1-1mg/l, dok su pri većim temperaturama bazenske vode preporučene i veće vrednosti rezidualnog hlora, od 2±1 mg/l. Da bi dezinfekcija bila uspešna, neophodno je takođe održavati optimalnu pH vrednost u bazenu u osegu od 6,8 – 7,4 jedinica pH.

Svakodnevnim monitoringom ova dva parametra ne samo da se na pravi način obezbeđuje hemijski tretirana i bezbedna voda za kupanje, već se značajno smanjuju troškovi održavanja bazena i upotreba i doziranje hemijskih sredstava za kondicioniranje vode. Monitoring je preporučljiv kako na javnim kupalištima, hotelima i wellness centrima, tako i na kućnim i privatnim bazenima, posebno ako iste koriste deca.

Superlab ima rešenje za Vas... Jednostavno za rad, pristupačno za održavanje i korišćenje, dostupno svima....

1 . Komparator za merenje koncentracije hlora u vodi:

Veoma jednostavan za rad. Ceo proces merenja traje par minuta, i svodi se na dodavanje gotovog reagensa u obliku tablete u uzorak vode u kivetu. Uz prisustvo hlora sa gotovim reagensom se razvija roz-crvena boja čiji intenzitet i koncentracija hlora se očitavaju na kolor disku koji se isporučuje u kompletu sa komparatorom.

2 . Digitalni merač koncentracije hlora i pH u vodi

Veoma jednostavan za rad, merenje se svodi na dodavanje tabletiranog reagensa u kivetu sa vodom i očitavanje pH vrednosti i koncentracije na digitalnom displeju. Subjektivna greška je potpuno isključena, jer je očitavanje digitalno. Posebno preporučen za hotelske bazene i javna kupališta, gde postoji potreba za većim brojem merenja tokom dana.

3 . Minitesteri za bazene

Merenje pH, koncentracije hlora, broma, aktivnog kiseonika... u zavisnosti od primenjenog procesa dezinfekcije na kupalištu. Jednostavan za rad, sa pristupačnom cenom. Posebno predviđen za kućne bazene gde nije neophodna velika preciznost merenja.

Najnoviju ponudu kompanije SUPERLAB možete pogledati OVDE.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....