Izložba američkog fotografa "Portreti Srbije: Nada za budućnost“

26. Mart 2019

U Srbiju se izgleda zaljubio još pre petnaest godina, jer je od 2004. godine posećuje jednom godišnje! Umetnik fotografije Vesli Čanel priznaje da je očaran lepotom naroda, mesta i svega što čini Srbiju, kao i njenom izvanrednom kulturom u kojoj je našao inspiraciju za svoj rad. Posle prve izložbe posvećene našoj zemlji "Srbija – Balkanska lepotica: Iz perspektive jednog Amerikanca", fotografa iz Atlante, na malu turneju kreće i druga – nova,  nedavno otvorena u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Postavka sedamdeset fotografija pod nazivom „Portreti Srbije: Nada za budućnost“ je vrlo zanimljiv, ne samo vizuelni poduhvat, koji predstavlja neke od ljudi iz dvadesetdevet gradova Srbije i dva grada dijaspore – Pariza i Berlina.

Polazeći od prave pretpostavke da je jednu zemlju najbolje upoznati kroz slike i priče njenih stanovnika, autor je tokom dve godine putovao Srbijom, fotografisao i razgovarao s ljudima različitih interesovanja, zanimanja i godina. Pred njegov objektiv stalo ih je 116! Portreti lekara, pravnika, vozača, predavača, stomatologa, lovaca, poljoprivrednika, arhitekata, umetnika, preduzetnika, penzionera...prikazuju njihove želje i očekivanja vezane za budućnost svoje zemlje.

U okviru projekta svako od njih je ispričao svoju priču. Ti zapisi o pozitivnim, ali i lošim stranama Srbije i nadama za sutrašnjicu se mogu pratiti na veb sajtu http://portraitsofserbia.rs (dostupnom na srpskom i engleskom jeziku), na kome se objavljuju dva puta nedeljno.

Posle Etnografskog muzeja, u kom će biti do 29.marta, izložba se seli u Oficirski dom u Nišu (od 2. do 14. aprila),a u septembru će biti predstavljena i u Novom Sadu.

Jelena Milić

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....