Istraživanje: Koliko su Srbi stvarno bogati?

21. Januar 2016
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Prosečan građanin Srbije nalazi se po bogatstvu u prvih 16 odsto svetske populacije. Međutim, podaci pokazuju da smo i dalje najgori u regionu, piše "Blic".

Ovaj podatak deluje nam neverovatno, ali nam pokazuje tužnu istinu o svetu u kojem živimo. Ako se mi s prosečnom zaradom od 361 evra nalazimo u prvoj petini svetske populacije po bogatstvu, to znači da se u prvih nekoliko procenata nalazi šačica prebogatih ljudi, dok ostalih osamdesetak procenata čini velika većina siromašnih žitelja planete.

Na globalnoj listi po bogatstvu, od zemalja regiona nabolje mesto zauzeo je prosečan Slovenac, koji se nalazi u prvih pet procenata stanovništva, dok ga u stopu prati Hrvat, koji se nalazi u prvih šest odsto svetske populacije.

Ako nam je ikakva uteha, prosečnom žitelju Zimbabvea potrebno je devet godina da zaradi našu godišnju platu, dok je jednom Indonežaninu za isti poduhvat potrebno 13 godina.

Takođe, podaci pokazuju da je jedna naša zarada ekvivalentna sa 43 doktorske plate u Pakistanu, a da bi jedan stanovnik Indonezije kupio limenku gaziranog pića, morao bi da radi sat i po, dok bismo mi za to osveženje na poslu morali da provedemo sedam minuta i dve sekunde.

Izvor: Blic

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....