Institut u Igalu počeo sa primenom nove zdravstvene tehnologije

10. Jul 2020
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Institut „Dr Simo Milošević“ AD Igalo je jedna od najvećih ustanova za rehabilitacionu i preventivnu medicinu i talasoterapiju u jugoistočnoj Evropi sa više od 70 godina tradicije u zdravstvenom turizmu. U cilju unapređenja osnovne delatnosti, preventivne medicine, Institut je počeo sa primenom nove zdravstvene tehnologije – membranske afereze. Uvođenje nove procedure je odobreno od strane Nacionalne komisije za kvalitet i bezbednost zdravstvene zaštite Ministarstva zdravlje Crne Gore. Pored kupovine aparata Institut je obezbedio i opremio prostor u skladu sa preporukama za sprovođenje afereznog postupka. Edukovano je osoblje, jedan lekar i dve medicinske sestre i uspostavljena saradnja sa Prof. V.A. Voinovim koji je značajno ime u oblasti preventivne afereze.

Procedura afereze je bezbedna, minimalno invazivna i bez rizika od transmisivnih oboljenja, alergijskih reakcija i dodatne imunizacije organizma. Sa aspekta preventivne medicine ovakav aferezni postupak je značajan obzirom da bezbedno uklanjanje produkata metaboličkog, inflamatornog i oksidativnog stresa iz organizma, usporava tok hroničnih bolesti, sprečava njihove komplikacije i značajno stimuliše rejuvenaciju organizma. Preventivna primena afereznih postupka može da se primenjuje na čitavom spektru oboljenja kao što su: metabolički sindrom, gojaznost, dislipidemije, disregulacije imunskog odgovora, alergije, menopauzalni simptomi, detoksikacija organizma u celini i anti-aging tretmanima.

S obzirom na epidemijske razmere hroničnih masovnih ne-zaraznih bolesti u svetu pa i kod nas, ovaj bezbedan i minimalno invazivni aferezni postupak bi trebao zauzeti značajno mesto u prevenciji istih.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....