Gradi se novi Titanik - Prva plovidba 2022.

26. Novembar 2018
Gradi se novi Titanik - Prva plovidba 2022.

Ukoliko ste i Vi, kao i većina ljudi na svetu, fascinirani pričom o Titaniku, možda će Vam biti interesantan podatak da se gradi novi Titanik koji treba da ima svoju prvu plovidbu 2022. godine. Plovidba će trajati dve nedelje i počeće u Dubaiju, a za konstrukciju replike poznatog broda je zadužena kineska kompanija Qixing Energy Investment Group.

Za otvaranje replike Titanika je predviđeno oko 5.000 karata, koje još uvek nisu puštene u prodaju, ali predviđa se da će karte, s obzirom na veliku zainteresovanost, biti brzo rasprodate.

Kako je nastala ideja za Titanik 2?

Vest da Titanik dobija svoj nastavak, ali ne filmski, već svoju repliku koja treba da se otisne u plovidbu, posebno je zainteresovala ljubitelje brodova i fanove popularnog filma Titanik. Ideja o izgradnji replike je nastala 2012. godine, ali zbog finansijskih problema je bila na pauzi sve do 2015. godine, da bi se ove godine pojavila zvanična vest da će novi Titanik isploviti 2022. godine.

Izgradnju replike Titanika finansirali su australijski milijarder Klajv Palmer i njegova kompanija Blue Star Line, koja trenutno u saradnji sa kineskom kompanijom Qixing Energy Investment Group radi na konstrukciji broda.

Palmerova ideja je da napravi brod, koji će izgledati identično kao Titanik iz 1912. godine, s tim da će imati modernu opremu uobičajenu za luksuzne brodove u 21. veku. Naime, Palmer smatra da je izgradnja novog Titanika odličan marketinški potez, jer će na taj način privući veliki broj putnika kojima je zanimljiva priča o ovom brodu, piše Krstarenje magazin.

Kako izgleda novi Titanik?

U pogledu opreme, brod će se znatno razlikovati od originalnog Titanika, jer bezbednost na kruzeru garantuje moderna sigurnosna oprema i navigaciona tehnika, koja podrazumeva i dovoljan broj čamaca za spasavanje. Međutim, kada je estetika broda u pitanju, ulaže se veliki trud da brod bude verna replika Titanika.

Ipak, upravo zbog bezbednosnih mera Titanik 2 će biti četiri metra širi od originalnog, ali će kao prvobitni Titanik imati devet spratova, 835 kabina za 2.435 putnika i 900 članova posade, bazen za plivanje, turska kupatila i teretanu. Smeštaj u najjeftinijoj kabini će koštati oko 400 EUR, dok će gosti za luksuzni smeštaj morati da plate i do 10 hiljada EUR.

Novi Titanik će biti dug 270 metara, širok 53 metara i težiće 40.000 tona, a u ponudi će biti karte za prvu, drugu i treću klasu. Replika broda je trenutno usidrena u Kini gde se radi na njegovoj konstrukciji, koja će koštati oko 500 miliona američkih dolara i konstrukcija broda je takva da ima gotovo identičan broj mesta za putnike kao prvobitni brod iz 1912. godine.

Kuda će ploviti Titanik 2?

Početna tačka sa koje će po prvi put isploviti brod Titanik 2 je Dubai, odakle će se brod uputiti dalje ka Sauthemptonu u Engleskog, a potom će se plovidba nastaviti do Njujorka. Ruta od Sauthemptona do Njujorka je identična onoj koju je imala originalna verzija broda, pre nego što je udario u ledenu santu u Atlantskom okeanu.

Po završetku ove plovidbe koja će trajati dve nedelje, planirano je da brod ima svoje rute širom sveta. Takođe, u planu je da prva plovidba bude sredinom 2022. godine, kada će biti tačno 110 godina od kada je originalni Titanik potonuo. Naredna krstarenja su planirana za kraj 2022. godine, ali se još uvek ne može sa sigurnošću potvrditi tačan datum isplovljavanja Titanika, piše Krstarenje magazin.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Adligat: Srpska delegacija na konferenciji na Kritu
30. Maj 2024
Za vikend je na Kritu od 24. do 28. maja u organizaciji Muzeja štamparstva „Janis i...
Razno
Otvorena izložba “DIVE” u Budimpešti
21. Maj 2024
Velike svetske zvezde zadivljuju kako svojim nastupima, tako i kostimima. Ukoliko želite da...
Razno
Povratak Rakija Festa 12. maja u Beogradu
07. Maj 2024
Rakija fest će se 12. maja smestiti u prostor koji je Beograd već ozbiljno upoznao kao...
Razno
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...