Gradi se muzej inspirisan Andersenovim bajkama

17. Mart 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Izgradnja muzeja Hansa Kristijana Andersena u njegovom rodnom gradu inspirisan bajkama koje je napisao još uvek traje, a da li će biti završen ove godine kako je najavljeno ostaje da se vidi. Projekat osmišljen od strane Kengo Kuma & Associates je ustvari arhitektonska reinterpretacija "Ognjila", jedne od Andersenovih priča, u kojoj drvo otkriva podzemni svet, magično pokazujući nove perspektive ispred posmatrača. Kombinovaće se krajolik, arhitektura i moderni dizajn. Ideja za projekat nalikovala je Andersenovoj metodi, gde se mali svet iznenada širi u veći svemir.

Planirano je da muzej koji će biti smešten u Odenseu bude mesto koje će posetioce da podstakne na potragu za zagonetkom, maštom i čarobnim avanturama. Cilj nije prepričati bajke već "preko" njih komunicirati o suštini i podstaknuti na dalje čitanje. Umetnički svemir H.C. Andersena fantastičan je jer preokreće na zamišljanje malo drugačijeg sveta. Njegove bajke ne upućuju na univerzalnu istinu, već na otvorenost, posebnost i raznovrsnost sveta.

Prostire se na površini od 5.600 kvadratnih metara i uključuje kuću za decu i podzemni muzej okružen čarobnim vrtom. Muzej će karakterisati najsavremenija tehnologija i pristup scenografiji, što će još više učiniti zanimljivim Andersenov čarobni svemir. "Spajanje" prostora sa Andersenovim književnim univerzumom i materijalizacija njegovog umetničkog iskustva, arhitektura zgrade muzeja, zvuk, svetlost i vizuelni elementi obezbediće da se neprestano stvaraju novi susreti između svakog posetioca i bajki.

Andersenove "umetničke" strategije korišćene su kao polazište za oblikovanje vrta, muzeja i izložbenih prostora, kao i za brojne umetničke elemente koji će se tu nalaziti. Ovo je jedan od najvećih i najambicioznijih projekata u Danskoj kada su muzeji u pitanju u poslednjih nekoliko godina.


Izvor: Građevinarstvo
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....