Generacija Z i wellness: Ljubitelji tehnologije u potrazi za brzim rešenjima

16. Januar 2023
Photo by Mindfulness Com on Unsplash
Photo by Mindfulness Com on Unsplash

Ubrzani tradicionalni wellness, da li postoji tako nešto? Ingo Schweder hotelski konsultant iz oblasti spa i wellness-a smatra da je to smer kojim wellness industrija treba da teži kako bi privukla pripadnike generacije Z.

Iako je za milenijalce lični osećaj dobrostanja visoko na listi prioriteta, retko imaju želju da posvete više vremena tradicionalim wellness praksama, osim redovnog odlaska u teretanu. Milenijalci i generacija Z poznati su po tome da žive „ubrzano“ i da su stalno „uključeni“ na internet putem raznih digitalnih uređaja, pa se postavlja pitanje kako tu može da se uklopi tradicionalna wellness industrija koja se zalaže za sve suprotno – usporavanje i „isključivanje“. Moraće naravno da se prilagodi – wellness, ne generacija Z.

Rođeni između 1997. i 2012. godine, Gen Z prihvata koncepte rodne fluidnosti, etičke svesti i uživaju u rušenju stereotipa, slobodno istražujući seksulanost i mentalno zdravlje na način na koje se ranije generacije nikad ne bi usudile. Visoka svest i briga o sebi su u srži toga kako i zašto praktikuju wellness metode.

Brza rešenja

Ne treba se čuditi zašto generacija koja je opterećena razvojem samosveti, više brine za svoju budućnost nego prethodne generacije. Čak 72 odsto pripadnika ove generacije kaže da je upravljanje stresom i mentalnim zdravljem njihova najveća zdravstvena briga. Ako se tome pridoda i osećaj neizvesnosti usled globalnog zagrevanja, ekonomske nestabilnosti i rata, jasno je da oni vide wellness kao neophodnost, a ne luksuz.

Ipak, pokazalo se da milenijalci i pripadnici generacije Z traže brza rešenja i odgovore dostupne na jedan klik: radije će se povezati online sa nekim ašramom u Indiji nego ga zaista posetiti. Ove generacije imaju pristup informacijama i slobodu da istražuju više nego prethodne, stoga se tradicionalni wellness nalazi na prekretnici. Iako je generacija Z odrasla uz holistički pristup zdravlju i razumevanje veze između fizičkog, emocionalnog i mentalnog wellbeing-a, mali broj njih ima vremena i interesovanja za dugotrajne wellness prakse koje zahtevaju ulaganje velikog truda. Brza rešenja ili prakse koje imaju jasne, brze i vidljive rezultate su najprivlačnije.

Ljubitelji tehnologije

Razna istraživanja su pokazala da mlađe generacije traže efikasnost, udobnost i transparentnost kada je u pitanju zdravlje i wellness, gde 53 odsto ispitanika radije bira video poziv sa doktorom nego odlazak u bolnicu na pregled. Pandemija korona virusa ubrzala je rast tele-medicine koja se sve češće praktikuje, te se postavlja pitanje da li i wellness industrija treba da ide u tom pravcu.

Gen Z je otvorenija prema praksama istočnjačke medicine, kao što su akupunktura i joga od prethodnih generacija. Holističke zdravstvene prakse, kao što su ajurveda i transcendentalna meditacija se primenjuju vekovima unazad, mnogo pre razvoja moderne medicine, ali ono što je današnjoj industriji potrebno jeste pojednostavljivanje ovih praksi. Usled ekonomske krize ljudi imaju manje vremena i novca da troše na wellness nego što je to bio slučaj 2019. godine, koja se smatra najuspešnijom godinom za ovu industriju. Šanse za ponovni rast postoje ukoliko se ponuda prilagodi tražnji.

Zaključana generacija

Zabrane kretanja tokom pandemije ubzale su razvoj aplikacija koje se bave zdravljem i wellness-om, ishranu u restoranima zamenili su zdraviji obroci spremljeni kod kuće, kao i interesovanje za proizvodima i praksama koje unapređuju zdravlje i imunitet. Trendove vode online nutricionisti, wellness gurui i lični treneri kojima se veruje. Dobra vest je da nema potrebne ubeđivati generaciju Z da se posvete wellness-u, on je već sastavni deo njihovog života i utiče na njihovo ponašanje kao potrošača. Tradicionalna wellness industrija će morati što pre da se prilagodi, da dobro pogleda šta pruža, deli i prodaje kako bi u što većoj meri iskoristila ovu neverovatnu mogućnost. Svaka industija vremenom treba da se modernizuje i nadolazeći wellness bum predstavlja savršenu mogućnost da se osveže i unaprede stare prakse, kako bi ostale relevantne.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....