Explore Feed: Kako "preživeti" novi Facebook algoritam?

26. Januar 2018
Explore Feed: Kako 'preživeti' novi Facebook algoritam?

Ono što se prvo desilo u Srbiji i pojedinim drugim zemljama, sada se dešava globalno. Poznati tvorac Facebook društvene mreže Mark Zuckenberg objavio je 12. januara da će Facebook globalno promeniti način na koji određuje prioritet sadržaja koji korisnici vide na svojim news feeds stranama, fokusirajući se na značajniju interakciji između ljudi, izopštavajući objave stranica, odnosno izmeštajući ih na posebnu stranu „Explore Feed“.

Facebook-ov novi algoritam značajno je smanjio, ili u nekim slučajevima, potpuno eliminisao objave poslovnih stranica, među kojima su i stranice hotela i restorana, koji su na taj način izgubili jedan od glavnih kanala besplatne komunikacije sa pratiocima.

Najveći udarac pretrpeli su manji, nezavisni hoteli, restorani, kafići itd, jer nemaju velike budžete za plaćenu promociju, što je sada jedini način da se povrate rezultati koje su ranije imali sa besplatnim objavama. Otežavajuću okolnost predstavlja i to što veliki broj korisnika Facebook-a nije ni primetio u početku da su objave stranica koje su „lajkovali“ sada izmeštene na „Explore Feed“ stranicu. Ostati „vidljiv“ pratiocima na Facebook-u bez plaćene promocije postala je nemoguća misija.

Šta bi trebalo preduzeti?

Iako u nastaloj panici među zaposlenima koji se bave društevnim mrežama to neće zvučati verovatno, ali ova promena Facebook algoritma može biti i dobra vest za sve poslove koji stavljaju zadovoljstvo potrošača u centar interesovanja. Kako bi unapredili svoje Facebook marketing kampanje, hotelijeri bi trebalo da upitaju korisnike koji ih posećuju da li bi želeli i dalje da prate Facebook objave i koliko često. Ono što je najvažnije je da treba objavljivati isključivo relevatne teme i zanimljiv sadržaj, ali i korisiti call to action linkove, tipa „pratite aktuelnosti, dodajte nas su u ‘See First’ listu“... Plaćanje promocija postalo je neizostavno, mada budžet ne mora biti veliki, a promocija treba biti selektivna i pažljivo targetirana.  

Ideje za interesantan sadržaj

U ugostiteljskim objektima je uvek „živo“, te će svakako biti interesantno pratiocima da vide poneki live sadržaj sa događaja, šefove kuhinje kako pripremaju specijalitete ili dele savete... Dobra ideja je i postavljanje lepih (po mogućstvu profesionalnih) slika gostiju koji uživaju u hotelu ili restoranu. Kako bi pratioci redovno posećivali određenu stranicu, treba ih motivisati i ponuditi nešto što će oni smatrati vrednim kao, na primer, besplatan recept ili savet kako dekorisati sto... Naravno, preporučljivo je da objave imaju zabavni i visoko estetski karakter.
 
Šta bi marketari trebalo da urade?

1. Važno je setiti se osnovnih marketinških principa: biti fokusiran na potrošače i zadovoljavanje njihovih potreba. Novi Facebook algoritam nas vraća na stare tehnike i veštine i podseća na značenje reči „društveno“ u društvenim mrežama. Pored starih tehnika, treba pratiti i novine, odnosno, edukovati se kod ljudi specijalizovnih za društevene mreže. Svetski gurui u ovoj oblasti su Michael Selzner, Jon Loomer i Mari Smith, čije savete možete pronaći na internetu.

2. Dalje se treba baviti analitikom i procenama uticaja i aktivnosti poslovnih stranica u Insights opciji, ili novoj Facebook analytics alatki. Ako brojke tako pokažu, ne treba oklevati od povećanja budžeta za Facebook reklame. Postoje pravila kako pravilno odrediti potreban budžet, u čemu veliku pomoć mogu da pruže eksperti. Oglašavanje na Facebook-u postala je čitava nauka, te se ne treba ustezati da se potraži pomoć, možda sada više nego ranije, jer se cena oglašavanja povećala usled većeg broja plaćenih promocija.
 
3. Pomalo zapostavljena opcija, Facebook grupa sada može biti dobar izbor za komunikaciju sa najlojalnijim pratiocima, ali treba i povećati fokus na druge kanale, odnosno mreže, mada se  očekujte da će Instagram, druga društevna mreža u vlasništu Facebook-a, verovatno biti sledeća za promenu algoritma.

Šta bi trebalo izbegavati?

1. Postavljanje više sadržaja – budućnost je u relevantnosti, kvalitet iznad kvantita.

2. Korišćenje „mamac“ objava, tipa „ostavite komentar na ovu objavu i možete osvojiti besplatan ručak u restoranu”, „ostavite DA u komentaru ukoliko vam se dopada naša nova fitness soba” ili „tagujte vašeg prijatelja kome bi se dopao naš novi meni”, jer ovakve objave verovatno neće dati željene rezultate.
 
3. Kreiranje lažnih profila ili korišćenje tuđih radi ostavljanja komentara ili share-ovanja objava. Facebook softver inženjeri će verovatno pronaći načina da detektuju ovakve pokušaje, te penalizovati određenu stranicu.
 
4. I na kraju, nikako ne treba odustati od Facebook-a – potrošači će i dalje biti prisutni na ovoj mreži.

Priredila: Marija Obradović

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Razno
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...