Evropska noć istraživača 27. septembra u 29 gradova Srbije

03. Septembar 2019
Evropska noć istraživača 27. septembra u 29 gradova Srbije

Evropska noć istraživača održaće se u našoj zemlji po jubilarni, deseti put 27. septembra, a ovoj naučnoj avanturi pridružiće se najveći broj gradova do sada – čak 29! Svi sadržaji su, kao i prethodnih godina besplatni, dok će se druženje u pojedinim gradovima nastaviti i u subotu, 28. septembra od 16 do 20 časova.

Najveća naučna zabava u Evropi održaće se istovremeno u više od 370 gradova, a očekuje se da će biti premašen i prošlogodišnji broj od neverovatnih milion i po posetilaca. Naša zemlja, slavi poseban jubilej – desetu godinu održavanja ove naučne manifestacije, saopšteno je na konferenciji za novinare održanoj danas u EU Info centru u Beogradu. Nastavljajući da pomera granice, uz pomoć nauke i entuzijazma, Evropska noć istraživača održaće se ovog septembra u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Šapcu, Bečeju, Inđiji, Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Ubu, Užicu, Čačku, Malom Zvorniku, Kruševcu, Trsteniku, Zaječaru, Gornjem Milanovcu, Negotinu, Knjaževcu, Smederevu, Ranovcu, Svilajncu, Despotovcu, Jagodini, Ćupriji, Pančevu, Novom Pazaru i Leskovcu.

- Sve je počelo daleke 2009. godine u Novom Sadu kada su dva mlada istraživača sa Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu, Željko Tekić i Vladimir Todorović, čuli za Researcher’s Night! Ta Noć istraživača održava se u Evropi od 2005. godine, okupljajući naučnike koji te noći sa svima dele svoje znanje i ljubav prema nauci. Željko i Vladimir, i sami zaljubljenici u nauku, poželeli su da ovu veliku naučnu žurku organizuju i u Srbiji - priseća se redovna profesorka na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu dr Tijana Prodanović. Prva Noć istraživača u Srbiji održana je 2010. godine u Novom Sadu, kada se okupilo više od sto istraživača da deci i zainteresovanim sugrađanima omoguće da dožive i iskuse nauku.“

S obzirom na činjenicu da je baš Novi Sad bio grad u kom je sve počelo, ceo septembar će biti posvećen proslavi jubileja, te će se već 10. septembra na Petrovaradinskoj tvrđavi organizovati ŠETNJA DO MESECA, kao i izložba raketa u holu Prirodno-matematičkog fakulteta. „Kulturno sklonište“ priprema rok svirku u TC BIG, 15. septembra, kada će Novosađanima i gostima našeg grada biti predstavljene naučno-istraživačke grupe koje ove godine učestvuju u događaju. Pripremljena je i specijalna knjiga najzanimljivijih eksperimenata izvedenih na proteklim „Noćima“, a promocija je 22. septembra u Kulturnoj stanici „Svilara“.

Centralni događaj, 27. septembra je u TC BIG od 15, i KS Svilara od 20 sati, no o svim detaljima ćemo vas blagovremeno obaveštavati. Posetioce Novog Sada 27. septembra očekuje jedinstvena prilika – u Evropskoj noći istraživača moći će da glasaju za naziv jedne vansolarne planete koju je Međunarodna astronomska unija dodelila Srbiji da je imenuje! Uz to će sa istoričarima razgovarati o razvoju pisma, moći će da učestvuju u radionici o 5G internet mreži kao i o „Internetu stvari“, dok će za ljubitelje medicinskih priča biti otvoren kutak posvećen neuronaukama.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Sva naučna dešavanja realizuju se kroz tri projekta. Projekat ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a partneri na projektu su Prirodno matematički fakultet Novi Sad, Centar za promociju nauke (CPN), Kreativno edukativni centar, Udruženje naučnih komunikatora – Naukom, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin I Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici ovogodišnje Noći istraživača moguće je proveriti na sajtu www.nocistrazivaca.rs.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....