Dokumentarno-turistički film "U zemlji kontrasta - Moja indijska priča"

12. Jun 2020
Foto: Umetnički press karavan
Foto: Umetnički press karavan

Sinoć je u klubu Bitef teatra održana promocija i premijera dokumentarnog filma „U zemlji kontrasta - Moja indijska priča“, u produkciji Umetničkog pres karavana/Art press caravan. Autor filma je  Borislav Petrović, asistent režije i scenarista Slavica Hinić, montažer Stefan Hinić i saradnik na filmu Dragan Jovićević. U filmu učestvuju i Marija Veljanovska, Sudir Damodaran i Anuška Damodaran.

Film je predstavio urednik kulture NIN-a i filmski kritičar Dragan Jovićević, a o filmu je pored autora Borislava Petrovića i Slavice Hinić, govorila glumica Branka Pujić i novinarke Marija Miljević, Danijela Pantić i Sonja Šegrt Todorović ispred Umetničkog pres karavana.

Ovom prvom filmskom projektu autori su dali originalni naziv  "spontano situacioni dokumentarac", kao ulaz na mala vrata u svet dokumentarnog turističkog filma. Duhovito i neposredno, snimljeno skromnom opremom fotoaparata, u filmu lagano iskrsavaju sve čari i kontrasti jedne velelepne zemlje: čajanka u Maharadžinoj palati i vrtoglava vožnja rikšom kroz Čadni Čok po Starom Delhiju, Kapija raja Kutab minareta i srce Lotos hrama, večna vatra za Gandija u Radžgatu i spiranje greha u Haridvaru na Gangu, vrhovi Himalaja i pećina drevnih  rišija. 

Postoji izreka da Azija menja ljude, a autor Borislav Petrović bi dodao – Indija pogotovo. Film pomera ličnu perspektivu posmatranja sveta, nakon koje svet nije više isti - navodi se u saopštenju.

Borislav Petrović, autor filma "U zemlji kontrasta-Moja Indija"

Borislav Petrović je rođen 22. marta 1976 u Beogradu. Od 2012 stalni član i jedan od osnivača Umetničkog pres karavana (Art pres karavan). Autor je mnogobrojnih putopisa koji su objavljivani na sajtu Looket weekly i Dobar život. U pripremi je njegova prva knjiga putopisa Putevima karavana. Ovo je prvi filmski projekat u koji se upustio i kome je dao originalni naziv "spontano situacioni dokumentarac", kao ulaz na mala vrata u svet dokumentarnog turističkog filma.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....