Danas je svetski dan turske kafe

05. Decembar 2023
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave ulice, turska kafa je suštinski deo turske tradicije i jedno od najistaknutijih i najprijatnijih iskustava prilikom boravka u Turskoj. Uloga kafe u ovoj zemlji je toliko velika da razgovori posle obroka počinju istim pitanjem: „Kakvu kafu biste voleli da popijete?“ Ovaj jedinstveni ukus i tradicionalna vrednost doveli su do toga da je turska kafa uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine 2013. godine. Od tada se 5. decembar slavi kao „Svetski dan turske kafe“.

Kulturno nasleđe koje traje vekovima
Turska kafa je bila u središtu društvenog života od kada je prvi put skuvana na ovim prostorima u 16. veku. Kafa se proširila van osmanske teritorije i prevazišla granice svojim ritualima, tradicijom i ulogom. Interesantno je pomenuti da je turska reč za doručak „kahvaltı“, a bukvalno se prevodi kao „pre kafe“. Kad god posetite neko domaćinstvo u Turskoj, uvek će vam biti ponuđena turska kafa kao piće dobrodošlice.


„Kakvu kafu pijete?“
Način kuvanja turske kafe ostao je nepromenjen vekovima i to je jedan od razloga za jedinstvenost ovog napitka. Turska kafa se priprema tako što se fino mlevena zrna kafe kuvaju u hladnoj void, u dobro poznatoj džezvi. Posle ključanja dok ne zapeni, sipa se u šoljice za kafu da se na vrhu stvori baršunasta pena. Za razliku od drugih kafa, turska kafa se sipa u šolju sa svojim talogom i uvek se servira sa čašom vode, ratlukom ili drugim slatkišima.

Metode mlevenja i pripreme turske kafe mogu se razlikovati u zavisnosti od sastojaka i navika unutar zemlje. Drveće mastike, koje se može naći širom Egejskog regiona, nosi sa sobom tradiciju pravljenja turske kafe sa mastiksom. ‘’Menengič’’ kafa, pripremljena sušenjem zrna drveta Pistacia terebinthus, veoma je popularna u Gaziantepu, jednom od turskih gradova u jugoistočnoj Anadoliji i domovini pistaća. ‘’Dibek’’ kafa postala je popularna kao jedinstvena alternativa turskoj kafi zbog svoje blage arome i kao turska kafa koja se može poslužiti sa mlekom. ‘’Mirra’’ kafa, često poznata kao čvrsta i gorka kafa, obično se priprema u jugoistočnim okruzima Turske, Šanliurfa i Mardin.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Razno
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...