Čuveni Pol Tergat promoter 32. Beogradskog maratona

28. Mart 2019

Pol Tergat, jedan od najboljih dugoprugaša i maratonaca na svetu svih vremena, osvajač 13 medalja sa Olimpijskih igara i svetskih prvenstava, višestruki svetski rekorder na 10.000 metara, u polumaratonu i maratonu, petostruki svetski prvak u krosu – biće promoter 32. Beogradskog maratona.

Tergat se trenutno nalazi u Arhusu (Danska),  gde će tokom vikenda biti održano Svetsko prvenstvo u krosu, a gde je on specilajni gost organizatora jer je jedini atletičar u istoriji ove atletske discipline koji je pet puta uzastopno osvajao titulu svetskog prvaka. Tergat je, ovom prilikom, poklonio muzeju IAAF-a, kao deo važne zaostavštine, svoju sportsku opremu koju je 1997. godine nosio kada je osvojio treću titulu svetskog prvaka.

– Izuzetno se radujem što ću uskoro biti ponovo u Beogradu, za koji me vezuju lepi utisci, ali i pomalo tužne uspomene na moje sportske rezultate. Učestvovao sam četiri puta na apsolutno jedinstvenoj Beogradskoj trci kroz istoriju i to u vreme kada sam bio višestruki svetski prvak u krosu, ali nikada nisam pobedio. To je jedina trka na svetu na kojoj sam učestvovao više od dva puta, a da nisam pobedio – izjavio je iz Arhusa Tergat.

– Beograd smatram svojim drugim rodnim gradom, pored Baringa u kome sam rođen, i sa nestrpljenjem očekujem da budem deo 32. Beogradskog maratona, još jednog vrhunskog događaja koji organizuju moji prijatelji iz „Beogradskog maratona” – završio je svoju izjavu Tergat.

Pol Tergat je bio izuzetno uspešan atletičar, ali je po završenoj sportskoj karijeri ostvario i vrhunsku karijeru u drugim oblastima života. Tergat je ambasador Ujedinjenih nacija u programu borbe protiv gladi, potom je član Međunarodnog olimpijskog komiteta, kao i predsednik Olimpijskog komiteta Kenije. 32. Beogradski maraton kao Trka dobrote biće održan 14. aprila, pod sloganom „Trči, uživaj, pomozi nekome”, navodi se u saopštenju „Beogradskog maratona”.

Izvor: Beoinfo

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....