Čajetina 2020. počinje izgradnju još jedne gondole, od Ribnice do Čigote

06. Novembar 2019
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

 Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović izjavio je da će se u 2020. godini, osim postojeće gondole koja povezuje centar Zlatibora sa vrhom Tornika, početi sa izgradnjom još jedne gondole duge 4.5 km, objavljeno je na sajtu opštine Čajetina.

– Osim izgradnje najduže (9 km) panoramske gondole na svetu, zlatiborske Gold gondole koja će biti završena do kraja godine, opština Čajetina namerava da realizuje još jedan veliki infrastrukturni projekat na Zlatiboru i sagradi i drugu trasu gondole koja bi povezivala Ribničko jezero i vrh Čigote, sve sa ciljem da se rastereti Tornik, a jedan krak gondole, od međustanice u Ribnici, preusmeri do Čigote, kako bi i taj deo Zlatibora razvio sve svoje turističke potencijale i privukao rekreativce, ljubitelje prirode i adrenalinskih sportova, tokom cele godine – najavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, piše portal Zlatiborpress.
 
– Gondola od Ribnice do vrha Čigote biće duga oko 4,5 kilometara. Za sada, postoji nekoliko opcija trase, jer Čigota ima tri vrha, mali, srednji i najviši vrh, a zbog same tehnologije izrade gondole, stručnjaci koji rade na tome predložiće koja je varijanta najbolja za nas. Sledeće godine počećemo sa realizacijom izgradnje i te gondole i očekujemo da ćemo, u naredne dve godine, završiti ovaj projekat po fazama i tako kompleks Čigote staviti u funkciju, čime ćemo zaokružiti turističku ponudu na nivou celog Zlatibora – izjavio je Stamatović.
 
Prvi čovek zlatiborske samouprave je kazao da je već u toku izrada idejnog rešenja za gondolu od Ribnice ka vrhu Čigote i da je plan da se, u 2020, završi izrada master plana za razvoj čitavog područja oko Čigote za sportsko-rekreativne svrhe, a sve u okviru ekoloških standarda i uz najsavremeniju tehnologiju.
 
On je naglasio da će nova gondola doprineti rasterećenju ne samo Tornika, već i područja oko Ribničkog jezera, budući da će na tom delu nastati "Zlatni grad", sa sportsko-rekreativnim sadržajima i konceptom razvoja turizma visoke kategorije.
 
– Kada je reč o finansiranju gondole Ribnica – Čigota, mi ćemo planirati sredstva u budžetu Opštine za 2020. godinu za početne radove, a nadamo se da ćemo uspeti da dobijemo novac i od Vlade Republike Srbije – rekao je Stamatović, ističući da je reč je o opštem interesu jer Zlatibor staje u red svetskih turističkih centara i da je uveren da opština Čajetina više neće imati administrativnih problema, kao što ih je bilo tokom realizacije projekta Gold gondola.
 
Izvor: eKapija
Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....