Bivša zgrada Železničke stanice postaće Muzej Nikole Tesle

31. Avgust 2020
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Nekadašnja Glavna železnička stanica na Savskom trgu dobila je dekorativno osvetljenje fasade, objavio je 29. avgusta na svom Fejsbuk profilu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i najavio da će se u to zdanje useliti Muzej Nikole Tesle.

- Večeras, Savski trg, zgrada nekadašnje Železničke stanice. Nedavno obnovljena fasada je osvetljena i puštena je u rad dekorativna rasveta. Tek sada se vidi lepota ove zgrade. Ponosan sam - naveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika dodao je i da će centralno zdanje na Savskom trgu postati Muzej Nikole Tesle, "najveći i najreprezentativniji na svetu".

O premeštanju muzeja govorilo se duže vreme, a u junu ove godine, glavni gradski urbanista Marko Stojčić je potvrdio da je Vlada Srbije odlučila da Muzej Nikole Tesle bude preseljen u zgradu stare Železničke stanice.

- Zbog sve ove situacije nismo uspeli to da razjasnimo, ali ponašamo se kao da će to biti tako. Siguran sam da će to biti jedna sjajna postavka - ističe Stojčić, preneo je tada RTS.

Direkcija za imovinu Republike Srbije bila je investitor uređenja fasade i obnove železničke stanice, a za posao je bio zadužen Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Podsetimo, zgrada glavne Železničke stanice u Beogradu zatvorena je u julu 2018. posle 134 godine. Otad je glavna nova polazna i dolazna stanica za sve vozove u domaćem i međunarodnom saobraćaju - Prokop.

Izvor: eKapija

Poslednji komentari

Nikola
Utorak , 01.09.2020. 03:22h
Preporuka:
1
+
1
-
катастрофално је ако допустио да збирка научинка завештана свима, се пресели у сада приватну зграду, приватног предузећа Београд на води?!?!?!

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....