Beogradski sajam knjiga od 23. do 30. oktobra pod sloganom “Knjige u ruke”

21. Oktobar 2016
Beogradski sajam knjiga od 23. do 30. oktobra pod sloganom “Knjige u ruke”

Najznačajnija i najprestižnija književna manifestacija u jugoistočnoj Evropi, 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga, ove godine će se odvijati od 23. do 30. oktobra pod sloganom „Knjige u ruke“. Očekuje se učešće više od 450 domaćih i inostranih izlagača, a počasni gost je Islamska Republika Iran. Iran će predstaviti svoju viševekovnu kulturu i tradiciju – dela naučnika, pisaca, pesnika i umetnika, kao i domete dinamičnog razvoja u kulturi i izdavaštvu, na 300 m2 izložbenog prostora u centralnom delu hale 2a. 

Na najreprezentativnijem Sajmu knjiga u regionu, na više od 30.000 m2 izložbenog prostora u halama 1, 1a, 2a, 2 be, 2ce i 4, tradicionalno će učestvovati najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci. Premijerno će biti predstavljena književna izdanja, a publika će moći da prisustvuje i brojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, izdavaštvu i aktuelnom društvenom trenutku. Kao i svake godine, učesnici manifestacije prisustvovaće obeležavanju značajnih jubileja.

Pored zemlje počasnog gosta, IR Irana, na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Češke Republike i drugih zemalja. Među brojnim inostranim gostima, piscima, prevodiocima, izdavačima, koji će na ovogodišnjem sajmu knjiga učiniti čast organizatorima i ljubiteljima književnosti u Srbiji, pored ostalih, biće i Zahar Prilepin, Erlend Lu, Vil Firt, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Aleksandra Poter, Rumjana Ebert, Marketa Hejkalova, Jani Virk, Eugen Šuljkin i drugi.

61. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće otvoren u nedelju, 23. oktobra u 18 časova u hali 2 Beogradskog sajma. Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoriće prof. dr Dragan Stanić, pisac, profesor Filozofkog fakulteta u Novom Sadu i predsednik Matice srpske.

Tokom osam sajamskih dana poštovaoci književnosti moći će na jednom mestu, pod kupolama sajma, da sagledaju celokupnu ovogodišnju domaću izdavačku produkciju i da po najpovoljnijim cenama, obnove svoju privatnu kolekciju knjiga najnovijim naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća, ali i uvek aktuelnim klasicima svetske književnosti.

Pored predstavljanja autora i tema iz Irana kao zemlje gosta, fokus tribinskih i promotivnih programa, kao i tematskih izložbi, usmeren je na aktuelne teme proistekle iz domaće izdavačke produkcije i jubileje evropske i srpske istorije i kulture, od Šekspirove i Servantesove 400-godišnjice, 120-godišnjice pojave romana „Hajduk Stanko“ i 100-godišnjice Petra Kočića, do sećanja na godišnjicu osnivanja Jasenovca i početka genocida nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu.

Školski dan na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u četvrtak, 27. oktobra 2016, dok su ponedeljak i utorak, 24. i 25. oktobar 2016. dani za porodičnu posetu, kada će biti omogućeno da cela porodica sa jednom kupljenom porodičnom ulaznicom (po ceni od 600 dinara bez obzira na broj članova porodice) poseti manifestaciju.

Pojedinačna cena ulaznica na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga iznosi 250 dinara, a ulaznica za grupne posete je 150 dinara. Ulaznica za sve vreme trajanja sajma staje 900 dinara. Cena parkinga je 100 dinara (po započetom satu).

U okviru 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga biće dodeljene tradicionalne nagrade i ocenjena godišnja izdavačka produkcija.

Radno vreme 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga: petkom i vikendom od 10 do 21 sat, a ostalim (radnim) danima od 10 do 20 časova.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Promocija knjige
12. Decembar 2017
Društvo prijatelja Alžira i Studentski kulturni centar, organizuju u sredu, 13. decembra...
Razno
Dolce&Gabbana kreirali tijaru za Operski bal u Beču
22. Novembar 2017
Svake godine kompanija Swarovski angažuje nekog međunarodno priznatog dizajnera za izradu...
Razno
Zemlje u kojima je najlakše naći posao
02. Novembar 2017
Prema izveštaju OECD, s obzirom na broj aktivne radne snage, stanovništva i radnih...
Razno
Brojne poznate ličnosti podržale akciju HISBAS
02. Novembar 2017
Udruženje HISBAS (Hidrocefalus i spina bifida Asocijacija Srbije) organizovalo je u beogradskom...