Beograd postaje gastronomski centar Srbije

07. Mart 2019

U centru Beograda, u Kombank dvorani, za vikend 9 i 10. marta 2019. godine, održaće se festival "Kuhinje sveta", jedinstveni međunarodni festivala gastronomije. Više od 50 samostalnih izlagača iz celog sveta predstaviće najpoznatija jela, pića, začine, posuđe i druge zanimljivosti iz oblasti kulinarstva.

Pored ambasada, malih i velikih proizvođača hrane, pića i opreme za serviranje hrane, na festivalu će se predstaviti i privredne komore - Privredna komora Vojvodine i Privredna komora Srbije – EEN mreža, opštine i turističke organizacije - Turistička organizacija opštine Ražanj i gradovi i opštine - turski grad i opština Gaziantep.

Nacionalne kuhinje, preko svojih ambasada u Srbiji, predstaviće: Iran, Pakistan, Turska i Švedska, dok će grčka jela i proizvodi biti predstavljeni preko proizvođača, a jela ostalih zemalja preko celodnevnih radionica i predavanja.

Na stručnim predavanjima biće više o izvozu vina, konkursima za EU fond i biodinamičkoj proizvodnji vina. Biće ovo idealna prilika i da ljubitelji kulinarstva nauče kako da spremaju turske baklave, da upoznaju pakistanska jela i indijske obroke… Među 17 predavanja i radionica, biće i radionica za male kuvare i obroci za celu porodicu koje spremaju najmlađi kuvar na festivalu Petar (10) i njegov otac Dejan Jovanović. Novi koncept ishrane, keto ishranu, prestaviće Borjana Janković, dok će blogerka Tanja Miletić, dati korisne savete mladim blogerima kako da unaprede svoj blog i kako da promovišu svoje recepte.

Posetioci festivala moći će da kupe i organske proizvode s farmi u Srbiji, šampinjone u vinu, namaze od povrća i leblebije, guščju paštetu, proizvode od prepeličjih jaja, med sa zlatnim česticama, voćem i biljnim dodacima, brašna mlevena na vodenice staroj dva veka, ulja, testenine, kolače sa manastirskim blagoslovom, sokove, zdravo bilje, sokove, vina, točeno pivo, rakije, kao i posuđe od drveta, daske za sečenje, roštilje...

Tokom dva dana festivala, u saradnji s Kombank dvoranom biće prikazana 4 filma (Knedlica, Džulijet, Šta smo još Bogu zgrešili i Svi znaju), a cena ulaznica biće snižena na 300 dinara. Ulaz na festival je besplatan. Festival je podržalo više od 40 medijskih kuća u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji i Hrvatskoj i Italiji.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....