Beleška Tomasa Edisona stigla u Beograd

06. Maj 2019

Originalna beleška Tomasa Edisaona u vezi sa razvojem filmske industrije stigla je u Beograd u Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“. Na belešci nastaloj oko 1920. godine Edison svojim zaposlenima daje instrukcije kako da razvijaju filmsku kameru.

Tomas Alva Edison (1847-1931) zaslužan je za izum kinetoskopa 1888. godine, zapravo ranog uređaja za prikazivanje filmova, prvog uređaja koji je koristio perforiranu filmsku vrpcu sa statičkim snimkom kako bi stvorio iluziju njihovog pokreta, što je sve do pojave video tehnologije bio osnovni metod prikazivanja pokretnih slika. Edison i njegovi saradnici zaslužni su i za uspostavljanje standarda 35 milimetarske filmske trake sa četiri perforacije na stranama. Edison se krajem XIX i početkom XX veka bavio i pokušajima da proizvede pokretne slike sinhronizovane sa zvukom. Zajedno sa više od hiljadu drugih patentiranih izuma, kao što su električna sijalica, fonograf (njegov omiljeni izum), alkalna baterija i mikrofon. NJegova laboratorija u NJu DŽersiju dugo je bila najveća naučna laboratorija za testiranje izuma na svetu.

- Edison je jedna od najznačajnih osoba ljudske istorije, svakako jedan od ljudi, pored Tesle i Ajnštajna, koji je najviše uticao na vek u kome živimo. S obzirom na to da se u našim fondovima nalaze dva originalna pisma Nikole Tesle u kojima se pominje i Edison, želeli smo da nabavimo i nešto Edisonovo, originalno, nešto čime će se Beograd ponositi. Bila je ovo višemesečna, međunarodna aktivnost u kojoj su koordinisani donatori, bibliofili i prijatelji Adligata od DŽakarte do Vašingtona. Naročito sam zahvalan Ambasadi Srbije u Vašingtonu i Narodnoj banci Srbije, bez čijeg angažovanja ne bi bilo moguće pribaviti ovaj važan dokument - kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata

Edisonova beleška je poklon jedne Indonežanke, dugogodišnje članice i donatorke Adligata, koja je insistirala da njeno ime ostane nepoznato javnosti.

Originalni Edisonov rukopis moći će da se vidi u Adligatu od utorka, 7. maja 2019. godine.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....