Beč: Posle korone nove navike - biciklom do posla

12. Jun 2020
Bečki filharmoničari biciklom na probu - © PID / Erwin Wimmer
Bečki filharmoničari biciklom na probu - © PID / Erwin Wimmer

U glavnom gradu Austrije nedavno je održana video-konferencija na temu „Mere za ekološko ponašanje kada je reč o mobilnosti na putu do radnog mesta“. Glavni rezultat stručne konferencije glasi: Austriji je potreban poslovni menadžment za mobilnost.

U Beču polovina svih pređenih kilometara u toku radne nedelje odnosi se na saobraćaj do radnog mesta i kasnije povratak kući. Ubuduće bi trebalo na posao odlaziti ili javnim prevozom ili biciklom. A o tome bi u preduzećima sa više od 50 zaposlenih trebalo da brine menadžment za mobilnost. To je zahtev Austrijskog saobraćajnog kluba (VCÖ). 

U Austriji već postoje firme koje angažuju menadžment za mobilnost. Po lepom vremenu u tim firmama oko 800 zaposlenih dolazi biciklima na posao. Takođe postoje inicijative pojedinačnih firmi da se koriste transportni bicikli ili da se daju pogodnosti za one koji u firmu dođu biciklom. Ali potrebno je učiniti još više. Pored privrede i politika treba da se pita, kaže Kristijan Gracer iz Austrijskog saobraćajnog kluba. 

Međutim, osim političke podrške potrebne su i biciklističke staze. U Austriji se trenutno koristi oko 750.000 električnih bicikala. Velika je razlika kada od 1.000 zaposlenih u jednoj firmi, njih 800 dođe na posao kolima ili samo 100. Kada bi bilo dovoljno staza za vožnju mnogo više Bečlija prešlo bi sa automobila na bicikl.

U Beču trenutno postoji 1.432 kilometra biciklističkih staza. Za 2020. godinu najavljeno je 30 projekata za produžetak staza.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....