Beč: digitalno grobno mesto u vreme korone

16. April 2020
© Friedhöfe Wien/Kalb
© Friedhöfe Wien/Kalb

Aktuelna kriza izazvana virusom korona donela je sa sobom velike izazove u mnogim oblastima. U glavnom gradu Austrije čak ni sahrane, ni posete grobljima nisu više kao nekad.

Uz pomoć besplatnog servisa „Digitalno grobno mesto“ bečka groblja su postavila online sve važne informacije za svoje klijente i omogućila posetu groblju od kuće. Pored toga, u virtuelnim prostorijama za pomen može se posvetiti sećanju na preminule. Upravo u ovim vremenima mnogi ljudi žele da se sete svojih preminulih rođaka ili prijatelja.

- Dobijamo mnogo poziva od građana koji žele da znaju kako mogu posetiti grobno mesto - kaže direktorka bečkih grobalja Renate Niklas. Za mnoge ljude je vrlo bolno što se oproštaj od umrlog trenutno obavlja bez klasične sahrane.

Ovlašćena lica za određeno grobno mesto dobijaju personalizovan pristupni kod i mogu da koriste sve informacije, kao na primer, raspoloživost slobodnih mesta, period zakupa, čak i proširenje grobnog mesta.

Ono što je za mnoge utešno je mogućnost zajedničkog pomena, pošto zajednička poseta groblju nisu moguća. U jednom zaštićenom delu koji jedino mogu da vide pozvani gosti moguće je postaviti slike i sećanja i podeliti ih.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....