Beč: aplikacijom protiv opušaka

06. Decembar 2019
Foto © Hearonymus
Foto © Hearonymus

Na kojim sve mestima završavaju opušci? U toaletu, na ulici u vodi. Ostaci od cigareta čine veliki udeo u pogrešno sortiranom smeću u Beču. Kampanja „Clean dein Wien“ (Očisti svoj Beč) treba na poseban način, putem aplikacije, da utiče na smanjenje količina otpada od cigareta.

Novom aplikacijom „Litterati“ napravi se fotografija nekog komada otpada koji se potom adekvatno odloži. Fotografija se dopuni sa odgovarajućim Hashtag-ovima i postavi onlajn. Na taj način se dokumentuju i bačeni otpad i dobro delo, što treba da pričinjava zadovoljstvo u sakupljanju otpada i pokrene ljude da se priključe akciji za čistiju okolinu.

Aplikacija ima 150.000 korisnika u svetu, koji su prikupili 4,5 miliona komada otpada. Kampanjom „Očisti svoj Beč“ građani u Beču su pozvani da se priključe akciji.

Opušci predstavljaju poseban problem kada je u pitanju otpad. Više od 300 miliona opušaka se godišnje nemarno baci i to i pored 22.000 specijalnih posuda za pepeo. Filteri koji se nalaze u opušcima sastoje se od mikroplastike koja je posebno štetna za životnu sredinu. Nemarno bačeni oni završavaju u vodama i tako u ribama koje ih progutaju.

Cilj kampanje „Očisti svoj Beč“ jeste da se uz pomoć „Litteratija“ spreči da milioni opušaka završe na zemlji i u vodi. Prvi etapni cilj je 25.000 prikupljenih i adekvatno odstranjenih komada otpada.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....