Afro festival od 23. do 25. juna u znaku Kenije

19. Jun 2023
Foto: Promo
Foto: Promo

Ovogodišnji AFRO FESTIVAL održaće se od 23. do 25. juna 2023 u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Afro festival već više od dve decenije okuplja muzejsku i najširu javnost kroz popularne i edukativne programe kojima se promoviše afrička umetnost i zaštita kulturnog nasleđa. Tokom ovih dana, Muzej afričke umetnosti pretvara se u pravu košnicu za ljubitelje umetnosti – mesto upoznavanja, razmene ideja i dobrog raspoloženja podstaknutih otkrivanjem različitih oblika kreativnosti koji dolaze sa afričkog kontinenta.

Kao rezultat uspešne međunarodne saradnje uspostavljene između Ambasade Republike Srbije u Najrobiju, Ministarstva kulture RS i samog Muzeja afričke umetnosti, ovogodišnji počasni gost festivala je Republika Kenija. Ministarstvo za omladinu, umetnosti i sport i Kulturni centar Kenije će svoje bogato kulturno nasleđe predstaviti bogatim programom pod sloganom „Kenija – ponos Afrike!“ . Nastupaće više od trideset muzičko-plesnih izvođača, uz prodajnu izložbu tradicionalnih i savremenih umetničkih i zanatskih proizvoda, modni dizajn, tekstil, nakit.

Prvi dan festivala, petak, 23. jun, započinje u 18 časova svečanim otvaranjem nove izložbe pod nazivom „Umetnost, uprkos svemu – savremena afrička umetnost iz zbirke Ilije Gubića“, uz nastup grupe Sounds of East Africa i NG Kids iz Burundija u saradnji sa Muzikološkim institutom SANU.

Drugi dan festivala, subota, 24. jun (10-18 č) posvećen je pre svega kreativnim radionicama za decu i odrasle, razgovorima i prodajnim izložbama na Afričkom bazaru, u saradnji sa lokalnim umetnicima koji stvaraju inspirisani Afrikom i gostima iz Kenije koji organizuju štandove sa umetničkim, zanatskim i modnim predmetima iz nekoliko galerija i umetničkih studija.

Poslednjeg, trećeg dana festivala, u nedelju, 25. juna (10-18 č), održava se DURBAR – dan prijateljstva, muzike i plesa. Tog dana, u podne (12 č) planira se obraćanje visoke delegacije zvaničnika iz Kenije i Srbije, uz dragocenu podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu koja će tokom celog dana na posebno aranžiranim štandovima dočaravati kulturnu, turističku i gastronomsku riznicu Afrike.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....
Razno
Rok simfonija posvećena Tini Tarner premijerno na Danima piva u Zrenjaninu
10. Avgust 2023
Zrenjaninska filharmonija pripremila je novi, jedinstveni projekat na našim prostorima....
Razno
„Belgrade Youth Fest“ 11. i 12. avgusta na Kalemegdanu
10. Avgust 2023
„Belgrade Youth Fest“, festival posvećen mladima u organizaciji Kancelarije za...