Afro festival 23. i 24. juna u Beogradu

14. Jun 2018
Afro festival 23. i 24. juna u Beogradu

Jedna od najznačajnijih manifestacija Muzeja afričke umetnosti (MAU) koja se organizuje od 1997. godine - Afro festival, ove godine održava se 23. i 24. juna. Afro festival predstavlja jedinstven događaj u našoj zemlji i širem regionu, koji je vremenom postao prepoznatljiv po atmosferi istinske kosmopolitske svečanosti.

Tokom Festivala se organizuju izložbe i predavanja, koncerti, razgovori i putopisni programi, projekcije filmskog materijala o umetnostima i kulturama Afrike, muzičke i likovne radionice, kao i javna vođenja kroz muzejske postavke.



Specifičnost Afro festivala, možda i najposećeniji program jeste Durbar – dan prijateljstva, muzike i plesa, koji se obeležava poslednjeg dana festivala, kao vrhunac festivalske svečanosti. Durbar nosi naziv prema posebnoj vrsti proslave koja se vezuje za tradicionalne kraljevske svečanosti naroda Ašanti u Gani. Tokom Durbara se, uz muziku i ples, odaje počast precima, obnavljaju veze sa narodom, slavi jedinstvo i prosperitet čitave zajednice. Kraljevi, kraljice, starešine i drugi zvaničnici obučeni u najsvečaniju odoru, kreću se u javnim procesijama praćenim bubnjevima, pevanjem i plesom.

Na sličan način, Durbar u Muzeju afričke umetnosti okuplja sve predstavnike afričkih zemalja u Beogradu, ali i širu internacionalnu i lokalnu zajednicu. U bašti muzeja, kroz umetnost, zanate, suvenire, ali i kulinarske specijalitete, beogradskoj javnosti i turistima se predstavljaju ambasade afričkih zemalja u Beogradu u svoj raskoši kultura čije riznice prezentuju. Ove godine učesnice Durbara su ambasade Alžira, Angole, Egipta, Gvineje, Konga, Libije, Maroka i Tunisa, a posebni gosti su Ambasada Brazila i Konzulat Jamajke.



Kao i svake godine, interesovanje javnosti zauzima nezaobilazni Afrički bazar – prodajna izložba predmeta iz različitih krajeva Afrike i uključuje maske, skulpture u kamenu i drvetu, rukom pravljene i bojene tkanine, slike, batike, nakit, kao i dekorativne predmete za enterijer.

- Ove godine imamo posebnu čast i ekskluzivnu priliku da, zahvaljujući Ambasadi Kraljevine Maroka u Beogradu, budemo domaćini plesnoj trupi Ahvaš iz Imintanuta koja će predstaviti tradicionalne plesove Berbera i pesme iz okoline Marakeša. Ovaj program, pored brojnih drugih pažljivo osmišljenih sadržaja, poput dečjih radionica, razgovora, javnih vođenja itd. toplo preporučujemo svim posetiocima Muzeja - poručuju iz MAU.

Brošuru sa programom događaja možete preuzeti u prilogu.

Dokumenti za preuzimanje

BROŠURA AF 2018
Preuzmi PDF
Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....