Adligat: U Beograd stiglo 30.000 knjiga iz Austrije

19. Novembar 2019
Adligat: U Beograd stiglo 30.000 knjiga iz Austrije

Trideset hiljada knjiga upravo je stiglo u Beograd! Došle su iz Austrije, u organizaciji uglednog austrijskog knjižara i novinara, gospodina Herberta Štarmulera.

- To je zasigurno jedna od najvećih donacija knjiga koja je ikada iz Evrope krenula ka Srbiji - kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, kojem je upućen ovaj dragocen i grandiozan poklon. Šleper sa čak petnaest tona knjiga istovaren je pre nekoliko dana u procesnom odeljenju ovog udruženja.

- Poklonjena nam je izvanredna literatura - uzbuđeno govori Lazić i nastavlja - Tu su hiljade monografija o narodima i kulturama iz celog sveta. Tu su hiljade knjiga najbolje svetske belatristike, hiljade tomova knjiga istorijske i filozofske tematike. Ovakve donacije dobijaju se jedanput u sto godina a mi je dobijamo dva puta u dve godine! Pre tačno godinu dana Herbet nam je poslao nešto više od 20.000 bibliografskih jedinica.

Herbert Štarmuler je prvi put posetio Adligat 2016. godine. Od tada je napisao čitav niz zapaženih reportaža o srpskom udruženju knjigoljubaca za austrijske medije. To mu nije bilo dovoljno, pa je započeo da svake godine organizuje okupljanja bečkih knjigoljubaca, antikvara, bibliofila, izdavača i pisaca na kojima se održavaju predavanja o Adligatu i Muzeju knjige i putovanja i Muzeju srpske književnosti koji su otvoreni u Beogradu na osnovu privatne inicijative grupe knjigoljubaca predvođenih porodicom Lazić, koja se već devet generacija bavi sakupljanjem knjiga.

Mesecima pre predavanja Herbert preko svoje mreže prijatelja postavlja oglase i informacije širom Beča o Adligatu i mogućnosti da se u Beogradu „na jednom od najboljih mesta na svetu za knjigu i pisanu reč“, kako kaže Herbert, „udome i Vaše knjige“.

- Trideset hiljada knjiga stiglo je u Beograd spakovano u pet stotina kutija. Biće nam potrebno oko dva kilometara polica da ih sve smestimo, a njihova obrada će trajati najmanje godinu dana. Deo knjiga ćemo svakako proslediti i drugim bibliotekama širom Srbije - kaže Petar Jovanović, stručni saradnik u Adligatu.

Trideset hiljada knjiga ove godine i dvadeset hiljada prošlogodišnjih namenjene su fondu strane knjige Udruženja Adligat u kojem se već nalazi više od 700.000 knjiga na stranim jezicima. Biće to jedan od najkvalitetnijih fondova strane literature u ovom delu Evrope, na koji Srbija već može da bude ponosna.

- Devedeset odsto ovih knjiga ne može se naći ni u jednoj biblioteci jugoistočne Evrope. Ovom donacijom se značajno ojačava i pozicija Beograda na međunarodnoj sceni kao nezaobilazni naučni i kulturni centar regiona, pa i sveta - objašnjava Gorica Lazić.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...
Razno
Muzej iluzija daruje đacima prvacima besplatan ulaz
30. Avgust 2023
U periodu od 01 do 30. septembra 2023. godine Muzej iluzija poziva sve mališane koji...
Razno
16. Avgust 2023
Jedna od najomiljenijih niških manifestacija "Dani bureka" se održavaju od 17....