"Tvoje priče" u Narodnom muzeju u Beogradu

16. Januar 2019

U prostranim galerijama velikih muzeja, čuvaju se i izlažu uglavnom reprezentativna umetnička dela, biseri velikana, nosioci velikih priča koje su menjale tokove istorije i umetnosti.

Stalna postavka Narodnog muzeja u Beogradu je svakako prostor sa izuzetnim brojem odabranih eksponata od posebnog značaja za umetnost, kulturu i prošlost Srbije.

- U novim neprekidnim dijalozima sa prošlošću stigli smo do upitanosti o tome - nisu li velike priče nastajale od malih, ličnih priča, neretko neverovatnih i dramatičnih? Neke od njih su neponovljive, a druge prepoznatljive, ali ono što je sigurno je da za nekoga imaju izuzetnu vrednost - navodi se u saopštenju muzeja.

Upravo sa tim u vezi Narodni muzej je tokom proteklih meseci pozivao posetioce da podele njima značajne priče, i da se u muzeju predstavi predmet koji svedoči o nekom njima posebno značajnom događaju, ličnosti ili uspomeni koja je obeležila život. Formirana je celina od nekoliko desetina 3D skeniranih predmeta iza kojih se kriju najrazličitije lične priče.
 
U petak, 18. januara u 13 časova biće predstavljene "Tvoje priče" tako što su predmeti posetilaca povezani sa eksponatima stalne postavke Narodnog muzeja, otvarajući prostor za istraživanje relacija „velikih“ i „malih“ priča. Svečanost je otvorena za javnost uz mogućnost upoznavanja i druženja sa posetocima čije su se priče našle u postavci Narodnog muzeja.

Projekat "Tvoje priče" je ostvaren u saradnji sa firmom NextGame i deo je međunarodnog projekta GIFT – koji se bavi istraživanjima mogućnosti personalizovanih muzejskih iskustava, sa podrškom Evropske komisije kroz fond Horizon 2020.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Veliki uskršnji karneval u Beogradu ove godine na čak četiri lokacije
24. April 2024
Predstojećeg vikenda u Tašmajdanskom parku, na Zemunskom keju, platou kod Kalenić...
Razno
22. April 2024
Udruženje „Hrana sa naših polja” u subotu i nedelju 27. i 28. aprila u TC...
Razno
Danas je svetski dan turske kafe
05. Decembar 2023
Sa svojim fantastičnim mirisom koji ispunjava domove, kancelarije, kafiće, pa čak i čitave...
Razno
Bakina tajna lansirala džem sa dodatkom rakije
21. Novembar 2023
Zamislite spoj tradicionalnog džema i srpske rakije, spoj koji aktivira sva čula i stvara...