VIII forum menadžera hotela & hotelskih domaćinstava Srbije – Sinergija znanja i dobre hotelijerske prakse

06. Februar 2014
VIII forum menadžera hotela & hotelskih domaćinstava Srbije – Sinergija znanja i dobre hotelijerske prakse

Više od stotinu učesnika iz više od pedeset hotela, obrazovnih ustanova, uspešnih kompanija i turističkih institucija prisustvovalo je jednom od najznačajnijih godišnjih skupova hotelijera u Srbiji – VIII forumu menažera hotela i hotelskih domaćinstava, sa međunarodnim učešćem, koji je održan 23. novembra 2011. u Beogradu.

 

Organizatori ovog, već tradicionalnog Foruma bili su Udruženje za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Srbije i Redakcija stručnog časopisa za savremeno hotelijerstvo & turizam „Turistički Svet“, inače autor ovog projekta, a čitav događaj odvijao se pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Sudeći po velikom interesovanju, ali i pozitivnim utiscima učesnika, tema ovogodišnjeg foruma, „Sektor soba – generator uspešne promocije i prodaje“, bila je više nego atraktivna i aktuelna. Da je soba najvažniji „proizvod“ svakog hotela, u uvodnom izlaganju istakao je i Radomir Samčević, osnivač i vlasnik HT agencije za konsalting i menadžment.

- Soba je primarni proizvod svakog hotela i ona ostvaruje najveći promet. Hotelsko domaćinstvo prodaje „vreme u prostoru“, a osnovni uslov je da taj prostor bude zadovoljavajući za gosta. Sektor soba je generator prometa – zadužen je za kvalitet usluge smeštaja, za prijem gosta, brigu o njemu, ali i naplatu računa, tako da gotovo 90 odsto vremena gosti provode u „kontaktu“ sa zaposlenima u ovom sektoru. Zbog te činjenice, sektor soba je i generator „mišljenja“ gosta o hotelu – istakao je Samčević.

Sa ovom konstatacijom složila se i Lela Krstevska, generalna direktorka hotela „Radika“, najboljeg makedonskog hotela, naglasivši da najvažnije mesto u hotelsko-finansijskom menadžmentu zauzima soba, jer hotelijeri prodaju očekivanja.

- Zadovoljan gost prodaje hotel. Kad izneverimo očekivanja gostiju, onda smo i izneverili naša finansijska očekivanja. Zato u knjizi utisaka svakog hotela treba da bude što manje negativnih komentara – kazala je Krstevska.

Najvažnija karika u hotelijerstvu su zaposleni, naročito u sektoru hotelskog domaćinstva. Oni su, po mišljenju HR menadžerke austrijske kompanije A-center Erike Blažić, „duša“ hotela.

- Hotelsko domaćinstvo čini najveći deo osoblja. To je najproduktivnije odeljenje sa najvidljivijim rezultatima. Iz ličnog iskustva znam da je ovaj sektor izvor više od 50 – 75 procenata ukupnog prihoda hotela, a pritom hotelske domaćice imaju najniže plate i najpotcenjenije su osoblje, što svakako treba promeniti – otkriva Blažićeva.

Svaki uspešan hotel izdvaja se po obučenosti osoblja, higijeni, specifičnosti rada i prodaje, konstantnom praćenju gostiju i poslovnih partnera, politici cena i njihovoj fleksibilnosti, prilagođavanju zahtevima gostiju, uz neizostavno praćenje trendova i konkurencije. Međutim, ono što će jedan hotel izdvojiti od ostalih jeste i autentičnost njegovog ambijenta.

- Kod gostiju, veoma važnu ulogu igra kognitivni sistem, koji treba da izazove afektivni, tako što će ljudi, kad uđu u sobu vašeg hotela, ostati bez daha. Da biste to postigli, potrebno je da diferencirate vašu uslugu putem fizičkih dokaza – bojama, dizajnom prostora, osvetljenjem, audio signalima, mirisima… Potrebe i očekivanja ljudi se menjaju, i zato moramo biti inovativni, a ove inovacije svakako će doprineti diferencijaciji hotela, većem profitu i stopostotnoj satisfakciji gosta – istakla je prof. dr Radmila Živković sa Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum.

Po prvi put, na VIII forumu među predavačima bili su i studenti, koji su govorili o ulozi i značaju cene u strategiji pozicioniranja hotelskog smeštaja, ali i o važnoj ulozi društvenih medija i Internet prezentacije u uspešnom poslovanju savremenih hotela.

Tradicionalno, sastavni deo programa činila je i ceremonija svečane dodele priznanja u hotelijerstvu za 2010/2011. godinu. Državni sekretar za turizam Goran Petković uručio je Hotelu „Izvor“ iz Aranđelovca najveće priznanje u hotelijerstvu „Ambasadori dobre usluge”, u kategoriji „veliki hoteli“, a ”Euro Garni Hotelu“ – Zemun u kategoriji „mali hoteli”.

Dodeljeno je, takođe, tematsko priznanje Foruma – „Novi impuls unapređenju promocije i prodaje” – koje je pripalo Hotelu „Moravica” iz Sokobanje za projekat „Ivo Andrić – Apartman 114“. Kompanija „Mopeks”, Fakultet za turistički i hotelijerski menadžment „Univerziteta Singdinum“ i Radio-televizija Srbije za emisiju „Knjiga utisaka“, koju vodi Svetlana Zrilić – dobitnici su priznanja „Partner hotelske industrije”, dok je priznanje „Novi kvalitet” dodeljeno Specijalnoj bolnici Ribarska banja – za projekat novog wellness i spa centra i Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica – Teslić” iz Republike Srpske za najveće investicije u toj oblasti. Novinarsku “Press zvezdicu” dobila je Vila “Aleksandar – Wellness centar” iz Orašca, kao novinarsko priznanje za izvorno gostoprimstvo i odličnu saradnju sa medijima.

Na VIII forumu dodeljena su i individualna priznanja: za „Lidera hotelske industrije“ za 2010/2011. godinu proglašen je Nikola Avram, generalni direktor „MK Mountain Resort“-a – Kopaonik“, dok su priznanja „Menadžer godine“ za 2010/2011. godinu pripala: Ivanu Vitoroviću, „MONA hotel management – Beograd“, u kategoriji „menadžer prodaje“, Zlatku Sekulovskom, „Hotel Zlatnik – Zemun“, u kategoriji „menadžer recepcije“ i Dragici Banjević, „JAT Hoteli Slavija“ – Beograd, u kategoriji „menadžer hotelskog domaćinstva“.

Svečani deo dana obeležila je i mala modna revija uniformi za hotelijerstvo, prateći muzički program sa dosta iznenađenja, kao i veliki koktel koji su priredili dobitnici – „Ambasadori dobre usluge“. Svojim prisustvom ovaj poslovno-edukativni Forum uveličali su ugledni gosti iz privrede i javnog života, među kojima i Princeza Jelisaveta Karađorđević. Svi učesnici poneli su sa Foruma mnogo dobre energije koja se tokom čitavog dana osećala u Privrednoj komori Srbije, slažući se u jednom: da je ovaj skup po svojoj organizaciji, aktuelnosti teme, zanimljivim i korisnim predavanjima, kao i po broju učesnika, uglednim sponzorima, a pre svega, visoko motivišućom atmosferom – nadmašio sve prethodne, i učvrstio svoju poziciju najvažnijeg skupa hotelijerske elite iz zemlje i inostranstva u Srbiji.

Komentara (0)

Povezane vesti

Kongresi
Utisci sa 2. Sarajevo Tourism Summit-a: Razmena ideja, iskustava i inovacija u turizmu
26. April 2024
Nakon dva dana dinamičnih panel diskusija, inspirativnih predavanja i neizostavnog...
Kongresi
Kongres ruralnog turizma Vojvodine 30. i 31. maja u Vrdniku
23. April 2024
Turistička organizacija Vojvodine zajedno sa Centrom za ruralni razvoj Vojvodine i uz...
Kongresi
U sredu počinje Drugo izdanje Sarajevo Tourism Summit 2024
22. April 2024
U sredu počinje drugo izdanje jednog od najvažnijih regionalnih turističkih foruma, Sarajevo...
Kongresi
Uspešno završena 2. regionalna Hotel housekeeping konvencija
01. April 2024
Jedan od zasigurno najvažnijih ovogodišnjih događaja u hotelskoj industriji regiona -...