Uspešno održan 4. Adria Hotel Forum u Zagrebu

12. Februar 2016
Uspešno održan 4. Adria Hotel Forum u Zagrebu
Uspešno održan 4. Adria Hotel Forum u Zagrebu
Uspešno održan 4. Adria Hotel Forum u Zagrebu
Uspešno održan 4. Adria Hotel Forum u Zagrebu
Uspešno održan 4. Adria Hotel Forum u Zagrebu
Uspešno održan 4. Adria Hotel Forum u Zagrebu

Međunarodna konferencija Adria Hotel Forum: "Investicije u hotelskoj industriji", uspešno je po četvrti put održana u hotelu "Sheraton" u Zagrebu, 10. i 11. februara 2016. godine. Konferencija, koju je otvorio predsednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković, ugostila je brojne međunarodne stručnjake iz oblasti hotelske industrije. 

- Dvodnevni skup u zagrebačkom hotelu "Sheraton" odvijao se po četvrti put zaredom, zabeleživši u ovoj godini rast broja učesnika od 20%, koji su se predstavili nizom prezentacija i panela. AHF se kroz četvorogodišnje razdoblje etablirao i integrisao u regionalne okvire, što potvrđuje i prisustvo više od 50 panelista, od kojih je polovina inostranih. Akcenat ovogodišnjeg AHF-a, kao i njegova središnja tema "Shaping the future", usmeren je na budućnost investicija u hotelijerskoj industriji - istakla je u pozdravnom govoru direktorka "Adria Hotel Foruma" Marina Franolić.

Učesnike su pozdravili i visoki gosti AHF-a, Branimir Gvozdenović - ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore, Eva Štravs Podlogar - izaslanica ministra za ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije, hrvatski ministar turizma Anton Kliman, te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji su redom istakli veliki potencijal regije u turističkom smislu, te evidentni konstantni rast hotelskih investicija.

Investiciona klima istočnog Jadrana

Prvom panel diskusijom na temu "Istočni Jadran: Uspavana lepotica investicijskog sveta?", moderirala je dr sc. Sanja Čižmar, te je uvodno naglasila da je regija Istočnog Jadrana (Slovenija, Hrvatska i Crna Gora) činila jedva 0,7% ukupnih transakcija u hotelskoj industriji u Evropi u razdoblju od 2010. do 2015. Međutim, pokazatelji u poslednje 3 godine potvrđuju da se događa oživljavanje tržišta hotelskih investicija.

- U regiji se strategije investiranja u hotele prilično razlikuju. Tako u Crnoj Gori imamo visoke investicijske sume, stvaraju se nove destinacije i razvijaju projekti s visokim kategorijama, vodeći brendovi su na tržištu i trenutno je u toj zemlji najpovoljnija investiciona klima za vodeće globalne investitore. U Hrvatskoj još uvek preovlađuju domaći investitori i dominiraju brownfield investicije (rekonstrukcije postojećih kapaciteta), luksuznih projekata je malo, još uvek vlada nedovoljno konkurentna investiciona klima. Sezonalnost je još uvek izrazito visoka u Hrvatskoj, a stope povraćaja investicije su od 5 do 8% za više i luksuzne kategorije, a od 9 – 11% za srednju i višu klasu - zaključeno je na prvom panelu.

Zanimljiva je bila i panel diskusija „Plan razvoja regije od strane regionalnih ministara“ u kojoj je crnogorskom ministru turizma postavljeno pitanje o preovladavanju ruskog kapitala u turizmu, o usklađenosti prostornih planova i investitorskih apetita, te smo mogli saznati da se trendovi u toj zemlji menjanju. Naime, čak 42,5% kapitala u Crnu Goru dolazi iz Evropske unije, tek 15% iz Rusije, a zemlja je učetvorostručila promet u turizmu u poslednjih 10 godina; samo prošle godine je rast bio 11%, a kapital iz čak 107 zemalja investiran je u Crnu Goru.

Relevantno je poređenje Crne Gore, gde je PDV za smeštaj u turizmu 7%, s tendencijom da se i ugostiteljske usluge približi istoj stopi, s Hrvatskom u kojoj je PDV za usluge 13%. Hrvatski ministar turizma najavio je da su u toku pregovori sa Ministarstvom finansija o smanjenju stope PDV-a na oko 10 odsto.

Studenti iz Beograda ponovo pobednici ASIC takmičenja
 
Prvi deo prvog dana AHF je s ponosom predstavio i pobednički projekat internacionalnog studentskog takmičenja ASIC. I ove godine, pobednici su studenti Ekonomskog fakulteta iz Beograda! Naime, tim od 4 studenta beogradskog Ekonomskog fakulteta je među 11 prijavljenih radova osvojio prvo mesto svojim projektom "Children Inclusion Hotel App". Radi se o internet aplikaciji koja je razvijena kao rezultat istraživanja i saradnje s Fakultetom za defektologiju, roditeljima dece s poteškoćama (kao što je autizam, Daunov sindrom..) i hotelima. Aplikacija inovativnim pristupom omogućava osetljivim društvenim grupama da putuju, rezervišu i osmisle aktivnosti tokom turističkog boravka u hotelima na lakši i kvalitetniji način.

Situacija u hotelima i rizortima regiona

Drugi deo prvog dana AHF-a započeo je kratkim panel-diskusijama pod zajedničkim nazivom „Mogućnosti, izazovi; pogledi na regiju“. Tematski podeljeni u 4 grupe, paneli su analizirali regonalnu situaciju gradskih hotela, stanje u rizortima, luksuznim hotelima, te u kampovima.

O gradskim hotelima govorili su Tomislav Čeh (Union hoteli grupa), Kristian Šustar (HUP, Zagreb) i Živorad Vasić (Crowne Plaza Beograd), a panelom je moderirao Takuya Aoyama (Hyatt International). Vasić je govorio o izazovima kada imate mnogo hotela visoke ketagorije u gradu, no istovremeno nemate jedan konferencijski centar koji može da ugosti 2-3 hiljade ljudi.

Sledeći mini-panel bavio se rizortima, a panelisti su govorili o svojim iskustvima i trendovima. Tako se Porto Montenegro nakon buma na ruskom tržištu orijentisao na bliskoistočno tržište i Veliku Britaniju. Roko Palmic (resort Porto Montenegro) kaže da je ovim rizortom stvorena nova destinacija, ime je postalo brend, a stanje u zemljama kao što je Turska i Grčka preusmerilo je interes turista na Kipar, Maltu pa i Porto Montenegro.

O luksuznim hotelima govorilo se na sledećem panelu koji je moderirao Kristian Šustar, a panelisti su bili Valeriano Antonioli (Lungarno Collection, Ferragamo grupa), Goran Filipović (Jadranka hoteli) i Aleksandar Vasilijević (Falkensteiner Beograd). Istaknuto je da i kad se podigne kategorija, kao što je slučaj s Jadranka hotelima na Lošinju, ponekad nedostaje infrastruktura (aerodrom, restorani, trgovine, zaposleni koji imaju iskustvo rada na nivou 5 zvezdica). Vasilijević je naveo primer kada su osoblje za hotel morali doslovno uvoziti, a velika je važnost kvalitetnog mikromenedžmenta, povezanosti letovima, itd. Antonioli smatra da je vrlo teško definisati razliku između visokoluksuznih i visokokvalitetnih hotela, a po njegovom mišljenju, luksuz je kombinacija lokacije, dizajna prostora i na kraju - ljudi. Jedna od razlika je što hoteli visoke kategorije ugošćavaju grupe turista, a luksuzni ne. 

Tema sledećeg mini-panela bili su kampovi, a onda je usledila panel-diskusija „Hard Talk: Regionalni operateri vs. globalni brendovi“ na kojoj smo od moderatora Mariusa Gomola (Horwath HTL) u samom uvodu saznali da Hrvatska ima 16% brendiranih nekretnina u hotelijerstvu, a najveći broj ih je na Jadranu, no ima još prostora za prodiranje na tržište. Nikola Avram (MK Resort) govorio je da žele ekspanziju u Sloveniju i Hrvatsku, ali zainteresovani su isključivo za kupovinu postojećih objekata i njihovu rekonstrukciju. Njegova grupacija ima 3 hotela na Kopaoniku, 1 u Beogradu i hotel "Kempinski" u Portorožu.

Poslednji panel prvog dana AHF-a postavio je pitanje „Šta finansijske investicije nude u nestabilnom okruženju?". O različitim modelima finansiranja govorili su Hrvoje Galičić (HBOR), David B C Keavney (CalErin Group) i Dinko Novoselec (AZ Fond). Moderator panela bio je Tarik Bilalbegović, a govorilo se o iskustvima i potencijalnim ulaganjima (Keavney), dok je Novoselec zaključio da će turizam kao industrija u Hrvatskoj još rasti, da je to najstabilnija grana poslednjih godina, međutim ko će najviše profitirati – još se ne može znati.

Budućnost hotelske industrije

Drugi dan "Adria Hotel Foruma" usmerio se na izglede u budućnosti – što je najavljeno glavnom temom konferencije „Shaping the Future“.

Panelisti su odgovarali na pitanje važnosti ekonomije deljenja i koji će biti trendovi u sledećih 5 do 10 godina. Tako je Ivan Čačić (Marriott Development) naglasio da dolazi do generacijske promene gostiju i da se sad ulažu napori kako bi se zadovoljile potrebe "Y generacije" (rođenih nakon 1980). 

Fabienne Rollandin (Glion Institute of Higher Education) je istakao da se treba usmeriti i na goste iznad 60 godina (koji čine 20% populacije), koji takođe mnogo putuju i imaju preference, te da pažnju treba obratiti i na srednju klasu koja dolazi iz pacifičke Azije i kojoj treba ponuditi vrednost za novac.

Charlie Ballard je istakao podatak "TripAdvisor"-a da pojedinac danas putuje više nego ikad i da se predviđa da će se taj trend nastaviti, s čime se slaže i Fabienne Rollandin, koja kaže da ne treba zanemariti da su putovanja sve jeftinija. Svi panelisti složili su se da je potrebno menjati i inovirati brendove kako bi se prilagodili potrebama tržišta. Neki to već rade unutar svojih kuća, a za budućnost se predviđa integracija ekonomije deljenja u visoke brendove u smeru njihove legalne saradnje.

Predviđanje budućnosti zahvaljujući analizi podataka

Sledeći panel na temu „Kako se Big Data može upotrebiti u odlučivanju o ulaganjima“ pokazao je benefite od korišćenja informacija i podataka u hotelskoj industiji, koji se dobijaju od strane gosta, od njegove prijave i registracije, do bukiranja. Panelista Stefan Schlachter (IDeaS) istakao je da „Big Data“ oživljava šture prikupljene podatke, a analizom podataka se može predvideti budućnost – kako će se određene grupe gostiju ponašati i na taj način je moguće prilagoditi se ponudom, cenom i u odnosu na konkurenciju. To je alat za pomoć, ali nikad neće zameniti preduzetništvo i inovativnost u hotelskoj industriji, kojoj je ipak ključni resurs ljudski potencijal. U tom smislu cilj je da „Big Data“ postane „Smart Data“ .

Tema trećeg panela drugog dana AHF-a bila je „Vođenje razvoja hotela i re-development rizorta – planiranje razvoja, projekt menedžment, trošak gradnje i efikasnost prostora“. Gosti panelisti bili su iz različitih polja ovog sektora: Branislav Simović (MACE, projektni menedžment), Ana Volk (Bluesun Hotels & Resorts)  i Pero Puljiz (de Architekten Cie.). S toga su govorili o različitim iskustvima i složili se da inostrani menedžment ponekad nema uvid u kontekstualni deo, što ponekad može doneti finansijske gubitke. Govorilo se i o standardizaciji hotela, o tome da hrvatski zakoni o kategorizaciji dosta ograničavaju. Rizici u „greenfield“ investiranje postoje, a preuzima ih investitor, no bitno je imati stručnu savetodavnu pomoć, a prihvatljivo je da povrat investicije bude između 6 i 8 godina. Moderator panela bio je Hrvoje Kvasnička (Bricmore).

Poslednji panel AHF-a bavio se bitnim, no ponekad zanemarenim poljem u hotelskoj industriji, a to je edukacija. Zaključeno je da bi učenici već u srednjoj školi trebalo da počnu da rade u firmama, čime bi stekli veštine i kompetencije, a nakon završetka obrazovanja bi se vratili kao potpuno osposobljeni za nastavak radnog odnosa. Naposletku je konstatovano da politika ljudskih potencijala postaje prevažna za turizam, a važna je i edukacija edukatora, kao i celoživotno učenje.

Komentara (0)

Povezane vesti

Kongresi
Poslovni forum Francuska-Balkan od 30. maja do 1. juna u Beogradu
18. Maj 2018
Agencija Biznis Frans (Business France) sa sedištem u Atini, organizuje od 30. maja do 1....
Kongresi
Svetski dan wellnessa 9. juna – Fokus na zdravlju dece
18. Maj 2018
Global Wellness Day je događaj koji se, pod sloganom „Jedan dan vam može promeniti ceo...
Kongresi
Prvi Hotel Housekeeping Workshop oduševio učesnike!
14. Maj 2018
U organizaciji redakcije časopisa "Turistički Svet" i udruženja "Ambasadori...
Kongresi
Hotel Housekeeping Workshop 11. i 12. maja u hotelu Sloboda u Šapcu
03. Maj 2018
Udruženje „Ambasadori dobre usluge“ i redakcija časopisa „Turistički...