U znaku pripreme za veliko spremanje

06. Februar 2014
U znaku pripreme za veliko spremanje
U znaku pripreme za veliko spremanje

Redakcija časopisa za savremeno hotelijerstvo & turizam „Turistički Svet“,u saradnji sa Grupacijom menadžera hotelskih domaćinstava, pri Udruženju za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Srbije, organizovala je 17. maja 2013. godine u Privrednoj komori Srbije II prolećni susret menadžera hotelskih domaćinstava, u čijem fokusu je ove godine bila promocija novih trendova, unapređenih ili inoviranih proizvoda, kolekcija, usluga, programa, standarda.

Zamišljen kao godišnje druženje sa poslovnim partnerima, kolegama iz hotela širom zemlje i uglednim ličnostima iz sveta turizma, II susret hotelijera održan je pod sloganom „Priprema za veliko prolećno spremanje hotela“, što je uz značajno inoviran koncept, ovom događaju, čiji su učesnici, pre svega, profesionalci u hotelskoj industriji, dalo jedan drugačiji, ležerniji ton. Osmišljen kao miks evergreen-a, autentičnih utisaka i zapažanja gostiju koji su tokom svog uzbudljivog javnog života boravili u velikim svetskim hotelima, prezentacija ponuđača kvalitetnih proizvoda i usluga hotelijerima, priče o hotelima sada i ovde, savremenim hotelskim standardima i svemu onom što čini realnost hotelske industrije, kojom su svi delovi programa uvezani tako da imaju smisla – Susret u kamernoj, umetničkim slikama i cvećem dekorisanoj sali Privredne komore Srbije na Terazijama, gde je učesnike umesto vratara dočekivao uniformisani dimnjičar firme Eko-dim i delio dimnjičarske žice za sreću, bio je u svakom smislu događaj koji je okupio učesnike iz više od četrdeset hotela.

U ime Privredne komore Srbije učesnike je pozdravila Dragana Šabić, a Ljiljana Rebronja, urednica časopisa „Turistički Svet“, pozvala je prisutne hotelijere da Susret iskoriste kao pripremu za veliko prolećno spremanje, uključujući i „mentalno razgibavanje“. Obraćajući se prisutnima u ime Grupacije menadžera hotelskih domaćinstava Nada Milošević, iz zlatiborskog hotela „Čigota“, iskoristila je da podseti i skrene pažnju na nepravednu zapostavljenost hotelskog domaćinstva u smeštajnim objektima.

S tom konstatacijom složio se i direktor Agencije HT Rade Samčević, koji je zvanično otvorio II susret.

- Naši hotelijeri ne uočavaju da je hotelsko domaćinstvo najvažnije za funkcionisanje smeštajnog objekta, jer gostima pruža dobar osećaj, čime pridobija njihovo poverenje. A ukoliko gostima priuštite dobar osećaj, vaš hotel će postati vrhunski objekat – istakao je Samčević i prisutnima poručio da je redovno usavršavanje znanja neophodnost, jer se potrebe klijenata gotovo svakodnevno menjaju.

Da je to zaista tako, složili su se i veliki svetski putnici poput poput Slobodana Mićića – novinara, avanturiste, putopisca i vlasnika turističke agencije „Kon Tiki“. Ovaj globtroter koji je proputovao čak 180 zemalja, učesnicima Susreta je, pored ostalog, skrenuo pažnju kako da unaprede domaći turizam i hotelijerstvo, ukazavši na veliki potencijal tranzitnog i banjskog turizma Srbije.

Poznati novinar, književnik i diplomata Miloje Popović poručio je domaćim hotelijerima da izbegavaju preteranu tehnologizaciju u objektima, jer ona, koliko god, s jedne strane, doprinosi komforu, s druge strane – sprečava komunikaciju zaposlenih i gostiju, i kod većine tehnološki manje pismenih gostiju stvara otpor i nelagodnost. Na važnost komunikacije u hotelu, pažnju je skrenula i naša predstavnica u UNWTO Ljubica Milojević:

- Veoma je važna interna komunikacija među zaposlenima, ali je krucijalna i komunikacija prema gostima, i ona treba da bude tačna, precizna i sa merom.

O beogradskim hotelima govorio je direktor Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov, koji je istakao da domaći hoteli drže korak sa trendovima, ali je neophodno da komunikacija između hotelijera i TOB-a bude aktivnija, kako bi se zajednički uticalo na poboljšanje kvaliteta usluge.

- Beogradskim hotelima se, uglavnom, zamera zbog visoke cene sobe. Međutim, ni niža cena nije garant da će tražnja biti veća – poručio je Veselinov.

Drugi susret bio je dobra prilika da se ugledni predavači, kao i urednica hrvatske revije „UT magazin“ Silvana Jakuš i direktor „Mass Media International“ Milivoje Radovanović, uvedu u red Ambasadora dobre usluge. Stavljanjem obeležja pripadnosti „ambasadorskom klubu“ – značke sa slikom triptiha „Žena, Ptica, List“, autorskog rada vajara Milana Kličkovića, od ove godine priznanje se dodeljuje ne samo najboljim hotelskim timovima kao svojevrstan „oskar“ hotelijerstva, već i uglednim pojedincima koji su dali najveći doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma širom zemlje i sveta, radeći visokoprofesionalno svoj harizmatični posao, posvećeno i odano nacionalnim interesima, s entuzijazmom koji prevazilazi vreme i granice, ostavljajući tragove kojima se meri budućnost! O vrednosti ovog priznanja koje je simbol izvrsnosti i nesporne reputacije, najbolje govori činjenica da ga je dobilo tek nekoliko uglednih ljudi.

U drugom delu Susreta, hotelijerima su se predstavili ponuđači opreme i usluga, ističući prednosti svoje ponude, govoreći o novinama, unapređenjima, rešenjima problema, spremno dajući savete iz raznih oblasti. Bili su tu ponuđači hotelskog tekstila, hemije, razne opreme i uređaja, dekorativnih elemenata… sa mnogo zanimljivih eksponata i korisnih informacija za veliko prolećno spremanje hotela. Podeljeni su pokloni i mnoštvo materijala, a druženje sa kolegama i poslovnim partnerima završeno je uz koktel i evergrin zvuke maestra na gitari Nenada Rakića, uz najavu da će sledeće viđenje biti na X jubilarnom forumu menadžera hotela i hotelskih domaćinstava, s međunarodnim učešćem, koji će se ove godine održati u drugoj polovini novembra.

Komentara (0)

Povezane vesti

Kongresi
Uspešno završena 2. regionalna Hotel housekeeping konvencija
01. April 2024
Jedan od zasigurno najvažnijih ovogodišnjih događaja u hotelskoj industriji regiona -...
Kongresi
Sarajevo Tourism Summit 2024: Jedan od vodećih regionalnih Foruma za turizam, hotelijerstvo i gastronomiju najavljuje svoj drugo izdanje
05. Mart 2024
Sarajevo će ponovno postati epicentar internacionalnog turističkog susreta, jer se 24. i 25....
Kongresi
Konferencija „Biznis priče“ 3. i 4. aprila u „Master“ hali Novosadskog sajma
12. Februar 2024
Konferencija „Biznis priče“ održaće se 3. i 4. aprila 2024. u...
Kongresi
Dodeljene nagrade
19. Decembar 2023
Kongresni biro Turističke organizacije Srbije je proslavljajući 16 godina svoga rada u...