Turska domaćin globalne konferencije o održivom turizmu GSTC 2023.

14. Mart 2023
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Globalno veće za održivi turizam (GSTC), koje propisuje globalne standarde za održiva putovanja i turizam i upravlja njihovom implementacijom, ove godine će organizovati Konferenciju održivog turizma u Turskoj, koja se svake godine održava u drugoj zemlji. Godišnja globalna konferencija će okupiti zainteresovane strane u turizmu uključene u razvoj i promociju održivog putovanja i turizma u Antaliji, turističkom raju Mediterana, između 9. i 12. maja 2023.

Globalno veće za održivi turizam, najznačajnija svetska organizacija za životnu sredinu i održivost, reguliše, prati i upravlja globalnim standardima, poznatim i kao GSTC kriterijumi, stvorenim da bi se obezbedila održivost u putovanjima i turizmu. Nezavisna neprofitna organizacija sa ovim kriterijumima ima za cilj da zajednički stvori razumevanje značaja održivog turizma.

GSTC takođe organizuje konferencije sa globalnim liderima kako bi razgovarali o kritičnim aktuelnim pitanjima u održivom turizmu, dok godišnje Konferencije o održivom turizmu, koje se svake godine organizuju u drugom gradu, imaju za cilj da okupe zainteresovane strane u turizmu da razmene ideje i da se na taj način proširi primenljivost postavljenih standarda za održivi turizam.

Serija konferencija koja se održavala onlajn dve godine zaredom usled pandemije, napokon je održana prošle godine u Sevilji, u Španiji. Na Konferenciji održivog turizma GSTC 2022, na kojoj je učestvovala i Turska, saopšteno je da će se sledeća održati u Antaliji, nakon uspešnog procesa kandidature, koji je iznela Turska agencija za promociju i razvoj turizma (TGA). Konferencija u Antaliji je predstavljena video snimkom specijalno pripremljenim za tu priliku, dok je na konferenciji takođe organizovan i panel o Turskom nacionalnom programu održivog turizma.

Turska kao primer svetu u oblasti održivog turizma

Sporazumom o saradnji koji je potpisan sa GSTC početkom 2022. godine, Turska se pozicionirala kao zemlja koju treba pratiti u održivom turizmu i ubrzala svoje globalne prakse održivosti. Ovim trogodišnjim protokolom uspostavljen je Nacionalni program održivog turizma, ne bi li se restrukturirala turistička industrija Turske.

Program, koji uključuje destinacije, turoperatore i naročito smeštajne kapacitete, ima za cilj održivu transformaciju u turskoj turističkoj industriji. Planiran da bude sproveden u fazama, prva faza programa biće završena ove godine; druga faza 2025. godine, dok će treća faza biti završena 2030. godine, uz ispunjenje svih međunarodnih standarda.

Globalna konferencija o održivom turizmu GSTC 2023 ugostiće više od 350 domaćih i stranih učesnika u Antaliji, uključujući predstavnike javnog sektora, hotela, turoperatora, kompanija, akademske zajednice, razvojnih agencija, onlajn turističkih agencija i nevladinih organizacija. Četvorodnevni program konferencije obuhvata obuku, interaktivne panele i radionice, sastanke i društvene događaje, a učesnici će imati priliku da iskoriste praktično iskustvo stručnjaka za razvoj i promociju održivog turizma dok će uživati u prilici da otkriju Antaliju.

Smeštena na jugu Turske, u srcu Mediterana i Turske rivijere, Antalija je opisana kao „prestonica turizma“ zbog svoje prirodne lepote, mora, i prožetošću istorijom i kulturom. Grad dočekuje hiljade turista godišnje i ističe se avanturističkim, kulturno-umetničkim i zabavnim opcijama pored tria „more-pesak-sunce”.

Komentara (0)

Povezane vesti

Kongresi
Kruna Hotel Housekeeping Konvencije: Paneli housekeeping menadžera i GM-ova
27. Mart 2023
Još samo tri dana deli nas od prve dvodnevne regionalne Hotel Housekeeping Konvencije ,...
Kongresi
LAST MINUTE poziv za prvu regionalnu Hotel Housekeeping Konvenciju
22. Mart 2023
Kako se bliži početak Hotel Housekeeping Konvencije, zahvaljujući kojoj će hotelijeri...
Kongresi
USKORO: U Vrnjačkoj Banji prva Hotel Housekeeping Konvencija u jugoistočnoj Evropi
02. Mart 2023
Po prvi put u istoriji naše hotelske industrije, 30. i 31. marta u hotelu Fontana**** u...
Kongresi
Vrnjačka Banja domaćin prve regionalne Hotel housekeeping konvencije: HOTEL HOUSEKEEPING U TEHNOLOŠKOM VORTEX-u
31. Januar 2023
Velika godišnja konvencija hotelskih housekeeping menadžera i predstavnika njihovih...