Stručnjaci iz Evrope 04. oktobra u Novom Sadu diskutuju o dostignućima, izazovima i mogućnostima u razvoju i konkurentnosti evropskih zemalja

28. Septembar 2018

„Privredni razvoj i konkurentnost evropskih zemalja: dostignuća – izazovi - mogućnosti“ naziv je međunarodne konferencije, koja će 04. oktobra 2018. godine okupiti veliki broj stručnjaka iz zemalja regiona, Evrope i sveta, kako bi diskutovali o nekim od najvažnijih i najaktuelnijih tema ključnih za politička, ekonomska i privredna pitanja Evrope i sveta u 21. veku. Svečano otvaranje ove naučno-stručne konferencije biće upriličeno u svečanoj Sali Visoke poslovne škole u Novom Sadu, koja je i glavni organizator, sa početkom u 10h.

Odnosi sa Evropskom unijom, inicijativa Kine „pojas i put“, ruralni turizam i razvoj, privredni rast i konkurentnost, ekonomska politika i finansije, obrazovanje i preduzetništvo, samo su neke od tema u vezi sa kojima će svoja naučno-istraživačka dostignuća u okviru predavanja i sesija prezentovati stručnjaci iz zemalja učesnica: Rusije, Bugarske, Švajcarske, Kine, Turske, Velike Britanije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

-Konferencija će okupiti predstavnike naučne i stručne javnosti evropskih zemalja kako bi prikazali svoja naučno-istraživačka dostignuća, upoznali se sa dostignućima drugih autora, te zajednički kreirali predloge mera i preporuka za unapređenje privrednog razvoja i konkurentnosti evropskih zemalja. Poseban naglasak daće se privrednom razvoju i konkurentnosti Republike Srbije u kontekstu razvoja odnosa sa Evropskom unijom i njenog položaja na „Novom putu svile“, kazala je Jelena Damnjanović, direktorka Visoke poslovne škole u Novom Sadu.

Glavni partner i suorganizator konferencije je Turistička organizacija Vojvodine, koja je ovu saradnju videla kao priliku za afirmaciju međuinstitucionalnog povezivanja. 

-Kroz našu saradnju sa Visokom poslovnom škole strukovnih studija u Novom Sadu ogleda se spoj struke i nauke. Osim toga, u okviru izuzetno značajnih tema ove konferencije biće govora i o ruralnom razvoju i turizmu, kao i IPARD fondovima koji nas izuzetno interesuju u smislu turističke delatnosti. Ovo je prilika da, zahvaljujući Visokoj školi, okupimo brojne istraživače i naučnike iz Evrope i sveta, kao i prilika da im prikažemo naše rezultate i projekte, kazala je Nataša Pavlović, direktorka Turističke organizacije Vojvodine. 

Na otvaranju konferencije govoriće: dr Zoran Milošević – pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost; dr Jelena Damnjanović – direktorka Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu i dr Nataša Pavlović – direktorka Turističke organizacije Vojvodine. Podršku projektu pružiće i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost, Fond AP Vojvodine „Evropski poslovi“ i Institut za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda.

Komentara (0)

Povezane vesti

Kongresi
Sarajevo Tourism Summit 2024: Jedan od vodećih regionalnih Foruma za turizam, hotelijerstvo i gastronomiju najavljuje svoj drugo izdanje
05. Mart 2024
Sarajevo će ponovno postati epicentar internacionalnog turističkog susreta, jer se 24. i 25....
Kongresi
Konferencija „Biznis priče“ 3. i 4. aprila u „Master“ hali Novosadskog sajma
12. Februar 2024
Konferencija „Biznis priče“ održaće se 3. i 4. aprila 2024. u...
Kongresi
Dodeljene nagrade
19. Decembar 2023
Kongresni biro Turističke organizacije Srbije je proslavljajući 16 godina svoga rada u...
Kongresi
U Novom Sadu održana 10. MEKST konferencija
04. Decembar 2023
U Kongresnom centru Master održana je jubilarna Međunarodna konferencija posvećena turizmu,...