Samit planinskih centara Centralne Evrope: MoReSCE 2018 od 10. do 12. septembra na Zlatiboru

23. Avgust 2018
Samit planinskih centara Centralne Evrope: MoReSCE 2018 od 10. do 12. septembra na Zlatiboru

U Srbiji se drugi put po redu održava Samit planinskih centara Centralne Evrope - MoReSCE 2018, koji zajednički organizuju JP "Skijalista Srbije" i Centar za istraživanja i studije turizma uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Centralno-evropske inicijative (CEI), Privredne komore Srbije, Turističke organizacije Srbije i hotela "Mona" na Zlatiboru, u kom će se od 10. do 12. septembra 2018. i održati ovaj međunarodni samit.

U mnogim evropskim zemljama planinski turizam i zimski sportovi su među najpopularnijim vidovima zimskih aktivnosti, što se posebno odnosi na skijanje. Ove aktivnosti se danas razvijaju i u državama gde geografski ili klimatski uslovi nisu posebno pogodni za ove aktivnosti. Broj planinskih centara je u stalnom porastu, uz sve veću tehničku opremljenost.

MoReSCE 2018 ima za cilj da ode korak dalje kroz definisanje platforme za održivi razvoj planinskih centara zasnovane na tri osnovna stuba: održivi razvoj i planiranje, investicije; podsticaji i javno-privatno partnerstvo, kao i marketing i brending planinskih centara.

- Da bi se uticalo na razvoj konkurentnosti turističke destinacije, jedan od ključnih elemenata na koji je stavljen akcenat je nedostatak znanja i veština ljudi koji su zaposleni u industriji turizma i nepostojanje umrežavanja aktera iz različitih sektora: javnog i privatnog sektora, nevladinih organizacija i obrazovnih institucija. Učenje na osnovu primera dobre prakse, iznalaženja novih mehanizama brendiranja i promocije planinskih centara, kao i razmena iskustava, veština i znanja između različitih aktera, ključne su aktivnosti koje predstavljaju šansu za razvoj planinskih centara Srbije i drugih zemalja Jugoistočne Evrope - ističu organizatori samita.

Neke od tema o kojima će se govoriti su: razvoj planinskih centara Centralne Evrope, planiranje, dizajn i održivost planinskih centara, razvojni projekti EU, regionalna konkurentnost, finansiranje projekata u planinskim odmaralištima i mnoge druge teme.

Događaj će okupiti učesnike iz Srbije iz privatnog i javnog sektora, akademskih institucija, planinskih centara, lokalnih turističkih organizacija, nevladinih organizacija, kao i učesnike iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Albanije, Rumunije i Bugarske.

Uvodnu reč održaće Dejan Ćika, generalni direktor JP "Skijališta Srbije" i Dimitrije Lazarovski, direktor Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, uz učešće donosilaca odluka iz javnog i privatnog sektora širom regiona Centralne Evrope.

Više informacija o "MoReSCE 2018" možete pronaći OVDE.

Komentara (0)

Povezane vesti

Kongresi
Sarajevo Tourism Summit 2024: Jedan od vodećih regionalnih Foruma za turizam, hotelijerstvo i gastronomiju najavljuje svoj drugo izdanje
05. Mart 2024
Sarajevo će ponovno postati epicentar internacionalnog turističkog susreta, jer se 24. i 25....
Kongresi
Konferencija „Biznis priče“ 3. i 4. aprila u „Master“ hali Novosadskog sajma
12. Februar 2024
Konferencija „Biznis priče“ održaće se 3. i 4. aprila 2024. u...
Kongresi
Dodeljene nagrade
19. Decembar 2023
Kongresni biro Turističke organizacije Srbije je proslavljajući 16 godina svoga rada u...
Kongresi
U Novom Sadu održana 10. MEKST konferencija
04. Decembar 2023
U Kongresnom centru Master održana je jubilarna Međunarodna konferencija posvećena turizmu,...