Post festum: Serbian Tourism Forum - prvi, i to uspešan!

07. Novembar 2017
Post festum: Serbian Tourism Forum - prvi, i to uspešan!

Prvi "Serbian Tourism Forum" održan je 18. oktobra 2017. u beogradskom hotelu "Zira", u organizaciji agencije "Ovic Consulting" iz Londona, udruženja "Mladi za turizam" i organizacije "Marketing Workshop".

Ovaj događaj okupio je veliki broj učesnika, uglavnom mladih ljudi, koji su sve vreme proaktivno pratili Forum.

Nakon pozdravnih reči organizatora Nenada Popovića i direktora hotela "Zira" Dejana Pejčinovića, led je probila tzv. "putujuća petorka" - petoro prijatelja okupljenih u "Trippin Srbija", koji o svom trošku jednom mesečno obilaze različite destinacije u našoj zemlji.

Oni su u svojoj prezentaciji prisutnima otkrili brojne nepoznate atrakcije u Srbiji, poput crkve Arače iz 13. veka koja se nalazi nedaleko od Miloševa, Vražjeg kamena na jugu Srbije, sela Gostuša na Staroj planini, tvrđave Solotnik kod Bajine Bašte, i mnogih drugih zanimljivih, a skrivenih lokaliteta, koje bi trebalo urediti i uvrstiti u turističku ponudu naše zemlje.

Prijatelji iz organizacije "Trippin Srbija" navode da su najveći izazovi sa kojima su se susretali na putovanjima kroz Srbiju: loša infrastruktura, neobeleženi lokaliteti, slaba pokrivenost mobilnih mreža, nebriga nadležnih, zapuštenost lokaliteta, neadekvatno radno vreme muzeja i turističkih objekata... Rešenje vide u angažmanu na mikronivou, aktiviranju mladih kreativaca i u osmišljavanju tematskih tura, kao što je partizanska tura, tura Marka Kraljevića, Nemanjića, Karađorđevića, itd. Jer, kako poručuju, "mi imamo toliko bogatu istoriju i tradiciju, da ne moramo ništa da izmišljamo. Samo je potrebno da sve to stavimo u funkciju."

Potom je usledio panel o ulozi države u razvoju receptivnog turizma, na kom je sekretar Udruženja za turizam PKS Tijana Maljković pozvala sve turističke radnike da se obrate Privrednoj komori Srbije prilikom rešavanja različitih problema sa kojima se suočavaju u svom poslovanju. Govorilo se i o privlačenju turista sa dalekih tržišta, te je Maljković otkrila da je nakon uspešne saradnje sa Crnom Gorom na promociji zajedničkog turističkog proizvoda na Dalekom istoku, u najavi i zajednički proizvod Srbije i Makedonije, koji će se promovisati na narednom Sajmu turizma u Beogradu. Ona je dodala i da će u narednoj godini biti uvedeni i čarter letovi Teheran-Beograd.

Danijela Vićentijević iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija govorila je o navikama kineskih turista, koji uglavnom online bukiraju i plaćaju aranžmane, vole slavne ličnosti i suvenire.

- Kineski turisti kupuju suvenire od 2 dolara za sebe, od 2 do 5 dolara za svoje ukućane, od 5 do 10 dolara za prijatelje, a one najskuplje, u rasponu od 10 do 20 dolara - za svoje supruge - podelila je Danijela ovu zanimljivost sa učesnicima Foruma.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović je podsetio da je u aprilu ove godine Beograd proglašen najpopularnijom destinacijom na Sajmu turizma u Šangaju, te da je to priznanje rezultat napornog rada naših turističkih poslenika, dok je Olga Baletić, PR i marketing menadžer Turističke organizacije Srbije podvukla da promociju Srbije u svetu treba da prati i adekvatna ponuda. 

O tome kako uspešno odgovoriti na želje i zahteve turista govorila je Vesna Vlatković, PR & marketing menadžer grupacije "A Hoteli", koja je kroz vrlo atraktivnu prezentaciju zaključila da gostima treba izaći u susret i ispuniti njihove želje, osim ako one nisu u suprotnosti sa zakonom i moralom.

Autor knjiga "Manipulacija" i "Marketing Like" Bojan Mihajlović preneo je učesnicima svoje znanje o veštinama uticaja na različite tipove sagovornika u turizmu, dok je predstavnica Regionalne kancelarije Nemačke turističke zajednice govorila o tome kako biti inovativan i kreativan prilikom targetiranja stranih turista.

Moderatot foruma, Branko Krasojević - direktor konsultantske agencije "Savetnik u turizmu" održao je predavanje o značaju konsaltinga u turizmu, a jedan od ključnih govornika bila je i Jeannine Litmanowicz - izraelski turistički konsultant i ekspert za balkanski turizam, čija je tema nosila naziv: "Ključne tačke prodaje prilikom privlačenja turista iz specifičnih područja".

Poslednji panel bio je posvećen blogerima: Nenadu Blagojeviću - novinaru, turističkom vodiču i autoru sajta "Priče sa dušom", Milošu Petroviću - web preduzetniku i autoru sajta putuj.rs, Milici Radulović - autorki bloga themilica.com i američkom blogeru Raleigh Bruce-u. Tema je bila "Uticaj blogera u promociji turizma", a moderator Milan Maglov - marketing stručnjak u oblasti društvenih mreža.

Na ovom događaju predstavljeni su i rezultati istraživanja "Prva tri pojma na koja stranac pomisli kada čuje za Srbiju", a u ime Redakcije časopisa "Turistički Svet", koja je medijski partner ovog događaja, učesnicima "Serbian Tourism Foruma" obratila se glavna i odgovorna urednica Ljiljana Rebronja, koja je sve prisutne pozvala na predstojeći XIV Forum hotelijera.

Poslednji komentari

Levajac Mirko
Nedelja , 12.11.2017. 20:39h
Preporuka:
0
+
0
-
Kako možemo doći do zaključaka i preporuka ovih foruma?

Povezane vesti

Kongresi
Održivi razvoj zdravstvenog i ruralnog turizma u uslovima pandemije COVID-19 - glavna tema Regionalnog foruma zdravstvenog, wellness i spa turizma
12. April 2021
Beograd će 15. aprila biti domaćin 11 CEI Regionalnog foruma zdravstvenog, wellness i spa...
Kongresi
POTVRĐENO: Global Wellness Summit ove godine u Tel Avivu, u Izraelu, od 15. do 18. novembra
17. Mart 2021
Lideri industrije istraživaće novu budućnost u kojoj wellness zauzima centralno mesto, ali i...
Kongresi
Kopaonik biznis forum ove godine u maju u Beogradu
15. Mart 2021
Ovogodišnji Kopaonik biznis forum biće održan od 24. do 27. maja u hotelu Metropol u...
Kongresi
DZT na virtuelnom sajmu ITB NOW 2021
05. Mart 2021
U saradnji sa 23 partnera iz nemačke turističke industrije, među kojima je i 5 regionalnih...