Otvoren peti Adria Hotel Forum u Zagrebu

09. Februar 2017
Otvoren peti Adria Hotel Forum u Zagrebu
Otvoren peti Adria Hotel Forum u Zagrebu
Otvoren peti Adria Hotel Forum u Zagrebu
Otvoren peti Adria Hotel Forum u Zagrebu
Otvoren peti Adria Hotel Forum u Zagrebu
Otvoren peti Adria Hotel Forum u Zagrebu

Peti Adria Hotel Forum, pod nazivom „Investicije u hotelskoj industriji“ otvoren je 8. februara u Hotelu Sheraton u Zagrebu. Jedna od vodećih hotelsko-investicijskih konferencija u Evropi, koja iz godine u godinu prati i istražuje relevantne pojave u hotelskoj industriji, ove godine se bavi pitanjem razvoja: „Development and beyond“ („Razvoj i više od toga“). 

Dvodnevnu konferenciju su pozdravnim govorima otvorili ministar turizma Republike Hrvatske Gari Capelli, izaslanik Predsednika Vlade RH; britanski ambasador u Zagrebu Andrew Dalgleish, Zdravko Počivalšek - ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije, kao i izaslanica gradonačelnika Zagreba Ana Pandža Kunčević, direktorka Sektora za turizam Grada Zagreba.

U pozdravnom govoru direktorka AHF-a Marina Franolić istakla je da se promene u svetu uzrokovane terorističkim napadima odražavaju i na tržište hotelske industrije, ali se istovremeno sa tim procesima otvaraju i prilike da se naša regija pokaže u najboljem svetlu.

Ministar turizma Hrvatske Gari Capelli istakao je da će se ove godine u Hrvatsku uložiti više od 800 miliona evra u turizam, da u budućnosti turističke organizacije moraju postati most između investitora i turizma, ali i da je, pored sezonalnosti, ostao problem konkurentnosti, jer Hrvatska prema indeksu konkurentnosti zauzima tek 12. mesto među zemljama južne i jugoistočne Evrope.

Prvog dana održan je panel na kom su učesnici davali svoja mišljenja na sledeća pitanja: Gde su danas Hrvatska i zemlje iz regije? Odbijamo li investicije? Koji je glavni strah investitora? Kakva je budućnost održive turističke industrije?

Istraživanja pokazuju da je 2016. na evropskom tržištu zabeležen pad transakcija kupoprodaje hotela, geopolitička nestabilnost, deflacija, usporavanje ekonomskog rasta, te povećani troškovi rada. Predviđa se isplativost ulaganja u budget hotele, a postoji i potencijal - 1 trilion dolara neiskorišćenih zajmova evropskih banaka od čega se 50 odsto odnosi na područje Mediterana.

U nastavku prvog dana Adria Hotel Foruma Zdravko Počivalšek - ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije, predstavio je mogućnosti investiranja u ovu zemlju. Specifičnost slovenačkog tržišta je što ne poznaje sezonalnost, njihovo celogodišnje poslovanje bazira se na zdravstvenom turizmu – banjama, segmentu koji čini 30%  ukupnog tržišta.

Usledile su i panel diskusije: „Pogled na investicije iz perspektive regionalnih ministara“, „Uloga kapitalne infrastrukture u razvoju turističkih destinacija“, „Promene u svetu i njihov uticaj iz perspektive top developmenta“, „Kako pripremiti projekte atraktivne za investitore“ i „Trendovi u planiranju turističkih projekata i destinacija“.

Prvog dana predstavljen je i pobednički projekat studentskog takmičenja ASIC/ Adria Student Innovation Contest. Tim od šest studenata (IMENA) Ekonomskog fakulteta u Zagrebu najbolje je odgovorio na zadatak, koji je glasio: osmisliti novi turistički proizvod gradića Erduta. Studenti su osmislili projekat koji je inovativan i održiv „Four seasons of Erdut“ kojim bi produžili boravak gostiju u ovom ruralnom gradiću duže od uobičajenog jednog dana. Studenti su nagrađeni putovanjem u Barselonu.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Kongresi
Šesti
17. Januar 2018
Šesti po redu Adria Hotel Forum (AHF) održava se 14. i 15. februara u hotelu Sheraton u...
Kongresi
Dodeljena najveća hotelska priznanja - Ambasadori dobre usluge 2017!
16. Decembar 2017
Najveća priznanja u hotelskoj industriji Srbije – „Ambasadori dobre usluge“...
Kongresi
14. Decembar 2017
Šesti po redu Adria Hotel Forum održaće se 14. i 15. februara 2018. godine u hotelu...
Kongresi
12. Decembar 2017
Panel diskusija pod nazivom „Ljudski resursi i turizam budućnosti", koja je...