Održana prva Regionalna konferencija o preduzetništvu u turizmu

26. Mart 2018

Prva Regionalna konferencija o preuzetništvu u turizmu Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, u partnerstvu sa Ambasadom Crne Gore u Beogradu i Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore, uz podršku kompanije Visa, održana je u hotelu Palas u Petrovcu u Crnoj Gori 21. i 22. marta 2018. godine. Organizatori Konferencije su Centar Spektar, Jelek i Korak dalje.

Konferencija je okupila oko sto preduzetnika iz oblasti turizma iz regiona, kao i prestavnike vlada Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, resornih ministarstava i drugih državnih institucija, predstavnike nacionalnih i lokalnih turističkih organizacija i udruženja, finansijskih institucija, nevladinog sektora i medija.

Konferenciju je otvorila direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić, koja je istakla da je turizam u ovoj zemlji jedna od strateških privrednih grana, sa 22% učešća u BDP-u.

Prisutnima su se obratili i Miroslav Knežević - državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mirsad Gluhić - ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi Tuzlanskog kantona, kao i Vladimir Đorđević - generalni direktor kompanije VISA za jugoistočnu Evropu, nakon čega je usledio prvi panel na temu: "Aktuelno stanje i perspektive turizma u regionu - regionalna saradnja i razvoj proizvoda".

Zaključak ovog panela je da je za dalji razvoj turizma veoma važna politička bezbednost i regionalna saradnja kroz kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda, te shodno tome, turistička privreda treba da izvrši pritisak na institucije i nosioce vlasti da unaprede putnu infrastrukturu i olakšaju protok turista preko granice.

Uvodničari drugog dana Konferencije bili su direktor Turističke organizacije opštine Budva Mladen Franović i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

U okviru ovog važnog regionalnog skupa, Franović je istakao da na nivou lokalne samouprave opština Budva pokušava da pomogne svim preduzetnicima i malim privednicima da krenu u nove izazove i realizuju svoje ideje i doprinesu zajednici.

- Preduzetnici moraju da imaju stav, ideju, hrabrost, a prostora ima. Podrška lokalne zajednice se ogleda u pomoći i edukaciji, marketingu, promociji, određenim finansijskim sredstvima, kao i mogućnosti da se prevaziđu pravne i administrativne poteškoće - naveo je Franović.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović naveo je da je podrška lokalne zajednice ključna u poduhvatima preduzetnika u turizmu.

- Greške u turizmu se skupo plaćaju, gost kad jednom ode, nikad se neće vratiti.  Zato svi moramo da radimo u opštem interesu i da se uključimo zajedno sa investitorima. Oni daju podršku, a lokalna samouprava stvara adekvatan ambijent i infrastrukturu. Ako nemate tu sinergiju teško možete napraviti uspešan posao u ovoj oblasti - rekao je Stamatović.

Drugog dana konferencije održana su i dva panela: "Finansiranje i kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta - dugoročni  podsticaj od strane države za razvoj turističke privrede" i "Preduzetništvo u turizmu na nivou lokalne zajednice – izazovi i perspektive", a potom su usledile radionice "Razvoj uspešnog poslovanja u potrošačkoj eri" i "Odnosi s javnošću u turizmu".

Zaključeno je da je zadatak svih turističkih poslenika u regionu prevazilaženje problema nedostatka stručnih kadrova, odnosno, njihovo obrazovanje i edukacija, kao i stalno podizanje svesti o potencijalima turizma za ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mesta.

Poslednji komentari

Persida
Ponedeljak , 26.03.2018. 19:31h
Preporuka:
1
+
0
-
Jel NATO brodovi treba da docekuju srpske turiste iz Srbije da bi bili bezbedni od svog naroda iz druge drzave politikom odvojene? Jadno da jadnije ne moze biti!!!

Povezane vesti

Kongresi
Uspešno završena 2. regionalna Hotel housekeeping konvencija
01. April 2024
Jedan od zasigurno najvažnijih ovogodišnjih događaja u hotelskoj industriji regiona -...
Kongresi
Sarajevo Tourism Summit 2024: Jedan od vodećih regionalnih Foruma za turizam, hotelijerstvo i gastronomiju najavljuje svoj drugo izdanje
05. Mart 2024
Sarajevo će ponovno postati epicentar internacionalnog turističkog susreta, jer se 24. i 25....
Kongresi
Konferencija „Biznis priče“ 3. i 4. aprila u „Master“ hali Novosadskog sajma
12. Februar 2024
Konferencija „Biznis priče“ održaće se 3. i 4. aprila 2024. u...
Kongresi
Dodeljene nagrade
19. Decembar 2023
Kongresni biro Turističke organizacije Srbije je proslavljajući 16 godina svoga rada u...