Održana 8. Biznis konferencija "Turističko tržište jugoistočne Evrope - SEET 2018"

03. Oktobar 2018
Održana 8. Biznis konferencija 'Turističko tržište jugoistočne Evrope - SEET 2018'

U organizaciji kompanije Mass Media International i pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije održana je 3. oktobra u Sava centru u Beogradu 8. Biznis konferencija "Turističko tržište jugoistočne Evrope - SEET 2018".

Nekoliko stotina najznačajnijih predstavnika poslovne turističke zajednice jugoistočne Evrope okupilo se sa zajedničkim ciljem koji je fokusiran na prepoznavanje novih mogućnosti za povećanje prihoda turističkog tržišta JIE, nove oblike povezivanja regiona kao jedinstvenog turističkog tržišta sa posebnim akcentom na promociju prioritetnih turističkih destinacija, jačanje identiteta turističkih ruta regiona, privlačenje turista sa dalekih emitivnih tržišta i stimulaciju receptivnog turizma.

U celodnevnom programu u četiri tematska panela, između ostalih, govorili su eminentni međunarodni stručnjaci: Prof. dr Stefano Dominioni - direktor European Institute of Cultural Routes, George Drakopoulos - predsednik & CEO Tourism Generis iz Grčke i specijalni savetnik UNWTO, Tomasz Janczak - zamenik predsednika Growth & Digital i osnovač & CEO "Marketing to China - m2C", Erika Charbonnel - direktor Travel & Tourism, Kairos Future iz Stokholma, i drugi.

Govorilo se o tome kako unaprediti sadržaje destinacije, šta je to što privlači nove goste, po čemu su specifični kineski turisti, kako se uključiti u Projekat za promociju turizma na Zapadnom Balkanu za koji je EU izdvojila 5 miliona evra, koje rute privlače goste sa emitivnih tržita, koji sadržaji pozicioniraju destinaciju kao atraktivnu i poželjnu, koji su novi turistički trendovi... Takođe, kroz panele učesnici su imali priliku da čuju iskustva najboljih primera iz prakse i njihove prezentacije.

Nove forme za saradnju, mogućnosti za razgovore, razmenu iskustava i umrežavanje između potencijalnih poslovnih partnera bili su u fokusu više od 100 B2B sastanaka, koji su održani u Japanskom salonu Sava centra.

Zaključak učesnika je da za održivu konkurentnost zemlje jugoistočne Evrope imaju ogroman turistički potencijal: neistražene destinacije, prirodne lepote, kulturno-istorijsku baštinu, autohtone vrednosti, atrakcije, tradicionalnu gostoljubivost, autentičnu eno-gastronomiju, niz svakodnevnih manifestacija, more, jezera, reke i planine, gradove i sela, zaštićene prirodne oaze, banje... Takođe, hotelijerska industrija prati globalne trendove i iz godine u godinu ponuda je sve veća i raznovrsnija. Na taj način naš region ima sve preduslove da globalno visoko pozicionira svoju autentičnu "industriju doživljaja".

Konferencija je završena tradicionalnom dodelom nagrada "Brand Leader Award".

Za izvanredan lični doprinos edukaciji, obrazovanju i unapređenju turizma i hotelijerstva u Srbiji i podizanju ugleda domaćeg turističkog proizvoda na međunarodnom tržištu nagradu je primio prof. dr Slobodan Čerović, dekan Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum.

Za izuzetan doprinos u razvoju, unapređenju kvalieta turističke ponude, podsticanju konkurentnosti, očuvanje i promociju autentičnih vrednosti i visoko pozicioniranje regiona na globalnom tržištu nagrađeni su: Courtyard by Marriott Belgrade City Center, Agencija za promociju i podršku turizma Republike Makedonije, Plantaže a.d. Podgorica, Općina Medulin, Opština Ohrid, Grad Zrenjanin, Montenegro Airlines, Karisma Hotels Adriatic Montenegro, Casa del Mare - Small Hotels Group Montenegro, Grupacija Zepter Hoteli, Premium Beach Hotel Drač, Unique Resort & Spa Ohrid, Javna ustanova AQUATIKA - Slatkovodni akvarij Karlovac, Turističko preduzeće "Lipska pećina" Cetinje, JP Nacionalni parkovi Crne Gore, Park Palić, Etno kompleks "Vrdnička kula", Poliklinika Bagatin Zagreb, Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Banja Koviljača", Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" Banja Luka, Satelit Premium Group, Turistička agencija Odeon World Travel, Univerzitet Singidunum. 

Komentara (0)

Povezane vesti

Kongresi
3. Future Tourism konferencija od 4. do 7. maja u Bečićima
05. April 2019
U amfiteatru hotela Mediteran u Bečićima, u periodu od 04. do 07. maja 2019. godine, održaće...
Kongresi
Proceed with Care: Keynote predavač direktorka UNESCO-ve službe za promociju svetske baštine
04. April 2019
UNESCO lista spomenika i lokaliteta svetske baštine podstakla je zemlje i zajednice da sa...
Kongresi
19. Mart 2019
Međunarodna stručno-naučna konferencija pod nazivom Proceed with Care - Nastavimo s pažnjom...
Kongresi
Drugi Hotel Summit 21. marta u Beogradu
18. Mart 2019
Druga konferencija Hotel Summit Srbija održaće se 21. marta u beogradskom hotelu Hyatt Regency...