Održan Sarajevo Tourism Summit 2023

28. April 2023
Foto: Sarajevo Tourism Summit 2023
Foto: Sarajevo Tourism Summit 2023

Prvi Sarajevo Tourism Summit, održan 26. i 27. aprila, okupio je više od 300 učesnika iz Bosne i Hercegovine i cele regije. Ovo je bila prva regionalna konferencija o turizmu u BiH, koja se održala u kongresnom centru Hotela Hills.

Događaj je imao za cilj da okupi stručnjake iz oblasti turizma, hotelijerstva, ugostiteljstva i srodnih grana privrede, kako bi se upoznali sa novim trendovima i kretanjima iz ovih oblasti. Učesnici su imali priliku da čuju iskustva poznatih regionalnih imena iz turističke industrije i gastronomije, te su imali prilke da učestvuju u panel diskusijama, case study-ima, prezentacijama, master vinskom programu kao i master class edukativnim programima, show prezentacijama za kafu i kraft čokoladu, kao i da posete izložbene prostore za sponzore i prijatelje Summita iz različitih segmenata.

Teme panel diskusija su bile: ‘’Investicije u ugostiteljstvu-trendovi sa osvrtom na regiji’’; ‘’Destinacija i njen turistički razvoj’’; ‘’Zapošljavanje, edukacija i doškolovanje u turizmu’’; ‘’Influence i promocija destinacije / brenda’’; ‘’Živimo fine dining experience-gastro regija’’; ‘’MICE jučer, danas i sutra’’ te ‘’trendovi u hotelijerstvu-planinski hoteli’’. Preko 60 panelista iz cele regije učestvovalo je u realizaciji ovih panel diskusija što je dalo dodatnu vrednost u samoj realizaciji 1. Sarajevo Toursim Summita.

Sadržajno bogat program dvodnevnog Summita upotpunile su zanimljive i interaktivne prezentacije pa su svi prisutni mogli da čuju Vehida Tuleka COE Baklava dućana koji je prezentovao temu ‘’Brenda i Trenda-Džandar Baklave’’, Bojan Vučurević iz gradske uprave grada Trebinja je govorio o temi Trebinja, mesta za sve genracije. Feđa Begović ispred USAID Turizma prezentovao je rad ove organizacije na promociji BH turizma. Kao šlag na kraju prvog dana poznati bh. travel bloger Robert Dacašin govorio je o temi zašto misli da je BiH broj 1 država.

Drugog dan Summita predstavnici Asocijacije ‘’5 miliona prijatelja BiH’’ na čelu sa osnivačem Edom Šabanagićem prezentovali su svoj rad dok je Mario Lasta iz kompanije Ecotime govorio o savremenim izazovima u hotelskom poslovanju. Za kraj Summita, temu o važnosti recenzija i njihovoj primeni u marketinške svrhe, obradio je Miloš Milosavljević ispred kompanije Clickreview pro.

Organizator 1. Sarajevo Tourism Summita bio je prvi i jedini Concierge Servis u BiH, Business Concierge Center, uz suorganizaciju sa marketinškom agencijom Topcom iz Sarajeva. Organizator i promoter Summita, Enis Hadžimujić, naglasio je važnost održavanja ovakvog Summita u Sarajevu, koji ima refleksiju ne samo na grad nego i na celu Bosnu i Hercegovinu, pa i regiju. Cilj i namera je da Summit preraste u tradiciju i da se pozicinonira na mapi regionalnih i svetskih turističkih kongresnih dešavanja.

Komentara (0)

Povezane vesti

Kongresi
Konferencija „Biznis priče“ 3. i 4. aprila u „Master“ hali Novosadskog sajma
12. Februar 2024
Konferencija „Biznis priče“ održaće se 3. i 4. aprila 2024. u...
Kongresi
Dodeljene nagrade
19. Decembar 2023
Kongresni biro Turističke organizacije Srbije je proslavljajući 16 godina svoga rada u...
Kongresi
U Novom Sadu održana 10. MEKST konferencija
04. Decembar 2023
U Kongresnom centru Master održana je jubilarna Međunarodna konferencija posvećena turizmu,...
Kongresi
Sutra počinje MEKST - Najveća konferencija iz oblasti turizma, hotelijerstva i marketinga
01. Decembar 2023
Međunarodna konferencija iz oblasti turizma, hotelijerstva i marketinga – MEKST,...