Međunarodni trendovi u hotelskom poslovanju - Počeo prvi "HOW Festival"

29. Septembar 2017
Međunarodni trendovi u hotelskom poslovanju - Počeo prvi 'HOW Festival'
Međunarodni trendovi u hotelskom poslovanju - Počeo prvi 'HOW Festival'
Međunarodni trendovi u hotelskom poslovanju - Počeo prvi 'HOW Festival'
Međunarodni trendovi u hotelskom poslovanju - Počeo prvi 'HOW Festival'
Međunarodni trendovi u hotelskom poslovanju - Počeo prvi 'HOW Festival'
Međunarodni trendovi u hotelskom poslovanju - Počeo prvi 'HOW Festival'
Međunarodni trendovi u hotelskom poslovanju - Počeo prvi 'HOW Festival'
Međunarodni trendovi u hotelskom poslovanju - Počeo prvi 'HOW Festival'
Međunarodni trendovi u hotelskom poslovanju - Počeo prvi 'HOW Festival'
Međunarodni trendovi u hotelskom poslovanju - Počeo prvi 'HOW Festival'
Međunarodni trendovi u hotelskom poslovanju - Počeo prvi 'HOW Festival'

U četvrtak, 28. septembra, otvoren je Prvi evropski festival hotelskih operacija HOW u Falkensteiner hotelu Iadera u Zadru.

Izuzetno veliki broj učesnika je pokazao interes za HOW Festival, koji okuplja srednji menadžment - direktore hotela, hotelske menadžere i direktore operacija, te je HOW već u prvoj godini organizovanja okupio više od 500 osoba!

Skup su pozdravili Ante Rados - direktor turističke zajednice grada Zadra i Josip Zaher - potpredsednik za turizam, trgovinu i finansije Hrvatske gospodarske komore kao partner Festivala.

Centralna panel diskusija nakon otvaranja HOW Festivala 2017 okupila je tri vrhunska stručnjaka koji su svoju karijeru u potpunosti posvetili hotelskoj industriji.

Panel, kojim je moderirala Marina Franolić - organizator HOW Festivala, zaintrigirao je publiku, te su o novim načinima međunarodnog hotelskog poslovanja želeli iz prve ruke da čuju svi učesnici - ugostitelji, hotelijeri, mali, srednji i veliki preduzetnici, čiji je biznis usko vezan uz ovu brzorastuću granu ekonomije.

Edwin Broers, regionalni potpredsednik Wyndham Hotel Group, istakao je važnost motivacije nove generacije gostiju, ali i hotelijera. Broersova vizija novog poslovanja u hotelijerstvu leži u saradnji i sinegriji velikih hotelskih lanaca sa online turističkim agencijama. Biznis modeli se, kako navodi, rapidno i intenzivno menjaju i hotelska industrija se mora prilagoditi gostima i ulagati u marketing za privlačenje zaposlenih.

Jacques Morand, potpredsednik SEE Hyatt Hotels & Resort, na najviše mesto poslovanja stavlja iskustvo gosta. "Visok kvalitet usluge, koji uključuje i prepoznavanje potreba svakog gosta i odgovaranje na te potrebe u pravom trenutku, stvara odanost. Hotelski posao, bez obzira na tehnologiju kojom unapređuju samu uslugu, treba da se obavlja sa mnogo emocija. Naš redovni gost je zapravo član naše porodice", zaključio je Morand.

Frank Reul, Vođa razvoja Orbis/Arccorhotels EE, kao recept uspeha u praćenju novih novih trendova ističe: “Naš zadatak je da predvidimo šta naš gost želi i pre nego što on to sam zatraži.” U ostvarenju takve hotelijerske mehanike, pomažu podaci koje korisnici svojevoljno daju, te time pomažu hotelijerima da pruže bolju uslugu. Hoteli, kaže Reul, su bili uspavani u vreme kad je "Booking" počeo, a sad je vreme da svom gostu daju izbor da svoj smeštaj rezerviraju kad god i gde god žele.

Ako imaš strast za posao koji radiš - složili su se sagovornici - onda si pobednik. Bez strasti, trebalo bi da počneš da razmišljaš o drugom poslu. To važi za sve generacije i trend je koji u uspešnom poslovanju nikada ne prestaje - zaključak je prvog dana HOW Festivala.

Nastavak prvog dana HOW Festivala sadržao je tri zanimljiva predavanja: 

Potrošačka psihologija u turizmu:
Najvažnije je znati ko je tvoj kupac


Stručnjak za bihevioralni marketing i osnivač Promosapeins-a, prve bihevioralne agencije na području jadranske regije, specijalizovane za potrošačku psihologiju, Dalibor Šumiga, otvorio je na Hotel Operations Weekendu 2017. predavanje na koje niko nije ostao imun.

Objašnjavajući put potrošača, način na koji mozak kupca prolazi kroz iskustvo, te iznevši primere iz same hotelske industrije, publika je sa zanimanjem ispratila činjenice poput faze sanjarenja u kojoj potencijalni kupac provede najviše vremena pre nego se odluči na kupovinu, odnosno u ovom slučaju, rezervaciju smeštaja i putovanje.

U marketinškoj buci, kako navodi, istaći ćete se jedinstvenom i dobrom pričom. "Storytelling" je ključ dobre marketinške poruke kojom ćete dovesti kupca sebi. Ostalo nije nimalo zanemarivo, jer u digitalno doba jedan kupac svoje korisničko iskustvo, umesto nekad nekolicini, danas može preneti milionima ljudi sa samo nekoliko klikova mišem.

Šumiga je tokom predavanja naglasio rečenicu: “Ukoliko želite da shvatite kako životinje žive, nećete otići u ZOO vrt, nego u džunglu".

Digitalni trendovi u hotelskoj industriji :
Ko će hotelijere pripremiti na digitalne trendove i unapređenje sastava rada?


Digitalizacija hotelijerstva bila je top tema prvog dana HOW Festivala u Falkensteiner Spa Hotelu Iadera.

Sylvia Dudek, program manager METRO Acceleratora, o samom METRO Accelerator programu govori u smeru iskorišćavanja onog što je već tu. Korisnici imaju pametne telefone i više od 50% njih želi da ima uslugu preko svog telefona. Dudek napominje kako rezervacija hotela počinje sa digitalnom dostupnošću i review-ovima. METRO Accelerator priprema i trenira osoblje prema digitalnim rešenjima, a sam program podeljen je u četiri faze:

1. Odabir (marketinški uvid)
2. Mentorstvo (kompetitivna prednost)
3. BIZ Gradnja (testiranje proizvoda s korisnicima)
4. Uspeh korisnika
 
Digitalizacija posla - uticaj na hotelske operacije
Je li vreme za veliku revoluciju?


Mladi preduzetnik, vlasnik salzburškog hotela, te osnivač softverske firme "hotelkit", Marius Donhauser, svojim je dinamičnim predavanjem na prvom danu Hotel Operations Weekend Festivala pokazao koliko će velika biti promena radnih mesta. "Hotelkit" distribuira svoj softver u više od 400 samostalnih hotela, te im on pomaže u optimizaciji dnevnih poslova. Kako Donhauser tvrdi, pred nama je promena na radnim mjestima u hotelskoj industriji kakvu nismo videli još od vremena Industrijske revolucije.

Prisutni su imali priliku da vidje Google Glasovnog asistenta, Savi domaćicu, kao i mnogu drugu "veštačku inteligenciju" koja olakšava ugostiteljski posao. Iako je sve to delovalo uzbudljivo, Donhauser upozorava kako treba biti pažljiv s novim tehnologijama.

Tokom večeri prvog dana, organizovan je party s DJ-em za sve učesnike.

Drugi dan foruma, 29. septembra, otvoren je radionicama za sektor recepcije i hrane i pića. Piet Boogert - generalni direktor Lloyd Hotel & Cultural Embassy, generalni direktor hotela Novotel Sarajevo Bristol Thierry Kremper i Nenad Nizić - vlasnik Vestibul Palaca, predočili su kako recepcija može turistima da približi lokalni način doživljaja.

Takođe, učesnicima su preneti primeri dobre prakse na temu „Kako hotelski barovi mogu biti profitabilni“ i „Kako se tehnologija implementira u recepciju“.

Drugi dan održano je 12 radionica, a Festival se posvetio i sektoru wellnessa, marketinga i prodaje, tehnologije i domaćinstva.

Festival je okupio više od 500 učesnika, a hotelijeri navode kako je HOW, iako se organizuje po prvi put, probudio izuzetan interes i ostvario veliki uspeh.

Komentara (0)

Povezane vesti

Kongresi
Sarajevo Tourism Summit 2024: Jedan od vodećih regionalnih Foruma za turizam, hotelijerstvo i gastronomiju najavljuje svoj drugo izdanje
05. Mart 2024
Sarajevo će ponovno postati epicentar internacionalnog turističkog susreta, jer se 24. i 25....
Kongresi
Konferencija „Biznis priče“ 3. i 4. aprila u „Master“ hali Novosadskog sajma
12. Februar 2024
Konferencija „Biznis priče“ održaće se 3. i 4. aprila 2024. u...
Kongresi
Dodeljene nagrade
19. Decembar 2023
Kongresni biro Turističke organizacije Srbije je proslavljajući 16 godina svoga rada u...
Kongresi
U Novom Sadu održana 10. MEKST konferencija
04. Decembar 2023
U Kongresnom centru Master održana je jubilarna Međunarodna konferencija posvećena turizmu,...