Međunarodni festival umetničke fotografije "Fotorama" od 25. do 28. maja

23. Mart 2017
Međunarodni festival umetničke fotografije 'Fotorama' od 25. do 28. maja

U Kragujevcu se od 25. do 28. maja 2017. održava sedmi po redu Međunarodni festival umetničke fotografije "Fotorama".

Osnovna ideja festivala je da se svim mladima u Srbiji i regionu pruži prilika da prisustvuju najkvalitetnijim programima svetski poznatih stručnjaka u oblasti fotografije, i to potpuno besplatno, čime im se pruža prilika da napreduju i uče od najboljih.
 
- Osetili smo da je fotografskoj sceni Srbije potreban jedan ovakav savremeni fotografski događaj festivalskog tipa, gde se na jednom mestu može prisustvovati izložbama, predavanjima, radionicama, tribinama, prezentacijama i svemu onome što zaokuplja pažnju mladih umetnika i kreativaca - otkriva Marko Stamatović, autor i organizator ovog festivala.

Reč je o prvom festivalu umetničke fotografije u Srbiji, koji je za sedam godina, koliko se održava, uspeo da postane jedan od vodećih festivala ovog tipa u regionu.

- Ugostili smo većinu naših eminentnih fotografa, ali i neka od najvećih svetskih imena iz sveta fotografije i digitalnih umetnosti, kao što su fotografi MAGNUM Društva i "National Geographic" magazina Steve McCurry, Erika Larsen, Diana Markosian, Fritz Hoffman, Ko Yamada; jednog od najvećih umetnika analogne ere Jerrya Uelsmanna, čoveka po čijim tehnikama u laboratoriji je napravljen i osmišljen Adobe Photoshop softver; snimateljskog dvojca "Discovery" kanala Elie Gardner i Oscara Duranda, do vodećih svetskih retušera kao što su Natalia Taffarel, Calvin Hollywood, Natalia Fadejeva... - ističe Stamatović, i najavljuje:

- Ove godine u goste nam dolaze Dennis Dunbar, svetski poznati holivudski digitalni umetnik i retušer iz Los Anđelesa, čovek koji je radio na franšizama kao što su Transformers, Harry Potter, Avengers, X-Men, Spiderwick Chronicless, i jedan od trenutno najaktuelnijih mladih fotografa časopisa "Nat Geo Washington" Travis Dove.

Festival "Fotorama" uvršten je na spisak svih većih svetskih umetničkih festivala koje bi trebalo posetiti, a finansira se isključivo od grantova, donacija i sponzorstava koji se koriste za pokrivanje troškova organizacije, gostiju i predavača.

Više informacija o festivalu možete pronaći OVDE.

Komentara (0)

Povezane vesti

Kongresi
Četvrta MEKST konferencija od 24. do 26. novembra u Novom Sadu
02. Avgust 2017
U Novom Sadu će se u periodu od 24. do 26. novembra 2017. godine održati četvrta MEKST...
Kongresi
Dan dijaspore na Univerzitetu Singidunum
05. Jul 2017
Teslina naučna fondacija iz SAD-a, uz podršku fondacije Studenica - SAD, Srpske...
Kongresi
Međunarodni dan Dunava obeležava se konferencijom o održivom razvoju turizma
28. Jun 2017
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Svetskom turističkom...
Kongresi
Prvi HOW Festival o hotelskim operacijama 28. i 29. septembra u Zadru
15. Jun 2017
Hotel Operations Weekend (HOW) - prvi festival u Evropi na temu hotelskih operacija, održaće...