IV prolećni susret: Hotelijeri uspešno obavili „nemoguću misiju“!

20. Maj 2015
IV prolećni susret: Hotelijeri uspešno obavili „nemoguću misiju“!

Da je veliki broj poslova u hotelijerstvu, naročito u hotelskom domaćinstvu u domenu „nemoguće misije“ – bila je osnovna teza Radomira Samčevića, direktora Agencije HT u uvodnom predavanju na IV susretu menadžera hotelskih domaćinstava, pod provokativnim nazivom „Hotelijeri u nemogućoj misiji“, koji je održan u petak, 15. maja 2015. u Privrednoj komori Srbije, u organizaciji Redakcije časopisa „Turistički Svet“, Udruženja „Ambasadori dobre usluge“ i Udruženja za turizam Privredne komore Srbije.

Četvrti prolećni susret menadžera hotelskih domaćinstava otvorila je Dragana Šabić – sekretar Udruženja za turizam PKS, koja je iznela podatak da u Srbiji trenutno posluje više od 350 registrovanih hotela, sa ukupno 17.000 smeštajnih jedinica, što govori o ozbiljnoj potrebi za edukovanim kadrovima u hotelskom domaćinstvu i njihovom snažnijem organizovanju. U vezi s tim, Jelena Ševo, potpredsednica Sekcije menadžera hotelskih domaćinstava u Grupaciji „Hoteli Srbije“ pri PKS, podsetila je da ova grupacija, koja je organizator Susreta, obeležava 10 godina od osnivanja i da je tokom tog vremena značajno unapređen status profesije.

Da su za dobar utisak gostiju zaslužni svi zaposleni u hotelu, a naročito hotelsko domaćinstvo, čiji je posao jedan od najtežih u hotelijerstvu, nagrada za njega neadekvatna, a loši rezultati brzo vidljivi, podsetio je u pozdravnom obraćanju Dragan Todorović, direktor hotela „Izvor“ u Aranđelovcu i predsednik Grupacije „Hoteli Srbije“.

Ovu konstataciju podržala je i Ljiljana Rebronja, urednica časopisa „Turistički Svet“ i izvršni direktor Susreta, naglasivši da hotel može da funkcioniše i bez restorana i wellness centra, ali ne i bez smeštajnog dela o kojem, između ostalog, brine upravo personal hotelskog domaćinstva.

Kako da im se olakša posao i daju konkretna rešenja problema koji su po njihovom mišljenju ili dosadašnjem iskustvu u hotelskom domaćinstvu u domenu – nerešivog, pa samim tim  „nemoguća misija“, bila je upravo i glavna ideja organizatora IV prolećnog susreta.

To je bila prilika da dobavljači odgovore na izazov i predstave nove ili unapređene proizvode, nove programe, usluge… ili nove načine za uštede (ali ne nauštrb kvaliteta!) – koji predstavljaju rešenje za ono što je za hotelijere “nemoguća misija”! Taj zadatak su uspešno obavile kompanije „Austrochem“, „Beotim“ i „Duni“ iz Beograda, „Stotex“ iz Starih Banovaca i „P&F“ iz Lučana.

Ove godine, učesnici su takođe imali priliku da od uglednih predavača saznaju više na temu stila, dizajna enterijera, novih trendova… Prof. dr Ljiljana Kosar bavila se na zanimljiv način temom kiča i kempa u dizajniranju ambijenta hotela, arhitekta Ivana Banović Đorđević – organizacijom hotelske sobe i njenim instant preuređenjem, a specijalni gost IV susreta stilista Ašok Murti, govorio je o usaglašavanju stila hotela i izgleda zaposlenih, uključujući nove trendove u uređenju.

Bila je to jedna bogata, interaktivna i po svojim efektima izuzetno korisna priča u kojoj su jednako uživali i hotelijeri i učesnici IV susreta menadžera hotelskih domaćinstava Srbije, dokazavši još jednom da ništa nije nemoguće i da je ova hotelska misija – uspešno obavljena!

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Kongresi
Kongres ruralnog turizma Vojvodine 30. i 31. maja u Vrdniku
23. April 2024
Turistička organizacija Vojvodine zajedno sa Centrom za ruralni razvoj Vojvodine i uz...
Kongresi
U sredu počinje Drugo izdanje Sarajevo Tourism Summit 2024
22. April 2024
U sredu počinje drugo izdanje jednog od najvažnijih regionalnih turističkih foruma, Sarajevo...
Kongresi
Uspešno završena 2. regionalna Hotel housekeeping konvencija
01. April 2024
Jedan od zasigurno najvažnijih ovogodišnjih događaja u hotelskoj industriji regiona -...
Kongresi
Sarajevo Tourism Summit 2024: Jedan od vodećih regionalnih Foruma za turizam, hotelijerstvo i gastronomiju najavljuje svoj drugo izdanje
05. Mart 2024
Sarajevo će ponovno postati epicentar internacionalnog turističkog susreta, jer se 24. i 25....