"Suživot s turizmom" i "održivo upravljanje baštinom i turizmom" jedne od tema konferencije "Proceed with Care"

19. Mart 2019
'Suživot s turizmom' i 'održivo upravljanje baštinom i turizmom' jedne od tema konferencije 'Proceed with Care'

Međunarodna stručno-naučna konferencija pod nazivom Proceed with Care - Nastavimo s pažnjom održaće se u Šibeniku, Hrvatska od 2. do 5. maja u organizaciji Nacionalne udruge za interdisciplinarno djelovanje na području baštine i turizma.

U Hrvatskom narodnom kazalištu Šibenik priznati svetski stručnjaci baviće se važnim pitanjem rastućeg konflikta između prekomernog turizma te zaštite kulturnog okruženja, istorijskih gradova, spomenika i lokaliteta, posebno onih koji su uvršteni na listu svetske baštine UNESCO-a.

Konferencija će okupiti relevantne domaće i inostrane stručnjake iz naučnih područja, a održaće se pod pokroviteljstvom Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice i uz partnerstvo Grada Šibenika.

Glavni cilj konferencije Proceed with Care je da se okupe istraživači i stručnjaci iz celog sveta kako bi zajedničkom svesti, znanjem i iskustvom pronašli rešenja za održiv turistički rast svetskih prestonica turizma. Konferencija će nam predstaviti najnovija akademska i naučna istraživanja, istraživanja na terenu, strategije, tehnike i alate.

Kako organizovati „suživot“ s turizmom u prestonicama kulture?

Glavna misao vodilja konferencije Proceed with Care je „Suživot s turizmom“. U Šibenik dolaze vrhunski svetski stručnjaci iz područja očuvanja kulturne baštine. Tako će svoje znanje i iskustvo podeliti keynote govornici: Yonca Erkan, Michael Turner, Ludwig Thorsten, Antonio Miguel Nogués-Pedregal, Yoel Mansfeld, Benno Albrecht, Juan Manuel Corso Sarmiento, Cristina Jover Fontanals, Mar Santamaria, Dimitri Ioannides te regionalni stručnjaci.

Biće obuhvaćene dve glavne tematske celine; prva će se baviti strategijama i tehnikama projektovanja i planiranja turističkih lokacija i infrastruktura za održivo upravljanje baštinom i turizmom u područjima vredne kulturne i prirodne baštine s naglaskom na svetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a.

Druga kategorija odnosi se na komunikacijske strategije i tehnike za implementaciju održivih planerskih i dizajnerskih rešenja gde će se raspravljati i o strategijama pozicioniranja baštinske turističke destinacije te definisanje njene brend arhitekture.

Cilj konferencije je takođe informisanje predstavnika svih institucija koje donose izvršne odluke o očuvanju prostornih i kulturnih resursa, ali i o razvoju i implementaciji održivog turizma, od državne do lokalne administracije, lokalnih zajednica do preduzetnika u kulturi i turizmu.

Early Bird ulaznice dostupne su do 1.4.2019. Više informacija o konferenciji www.proceedwithcare.org/

Komentara (0)

Povezane vesti

Kongresi
Kongres ruralnog turizma Vojvodine 30. i 31. maja u Vrdniku
23. April 2024
Turistička organizacija Vojvodine zajedno sa Centrom za ruralni razvoj Vojvodine i uz...
Kongresi
U sredu počinje Drugo izdanje Sarajevo Tourism Summit 2024
22. April 2024
U sredu počinje drugo izdanje jednog od najvažnijih regionalnih turističkih foruma, Sarajevo...
Kongresi
Uspešno završena 2. regionalna Hotel housekeeping konvencija
01. April 2024
Jedan od zasigurno najvažnijih ovogodišnjih događaja u hotelskoj industriji regiona -...
Kongresi
Sarajevo Tourism Summit 2024: Jedan od vodećih regionalnih Foruma za turizam, hotelijerstvo i gastronomiju najavljuje svoj drugo izdanje
05. Mart 2024
Sarajevo će ponovno postati epicentar internacionalnog turističkog susreta, jer se 24. i 25....