Zbog čega bukirati hotel a ne stan na dan - osvrt pod lupom pandemije

18. Maj 2020
Zafiris Lampadaridis, Foto:privatna arhiva
Zafiris Lampadaridis, Foto:privatna arhiva

Konkurencija između hotela i drugih smeštaja već dugi niz godina dominira globalno tržište. Do sada je finalni izbor potrošača pored lične preference diktirala pre svega cena. Ali više ne. Sa izmenom situacije i širenjem pandemije SARS COV 2 virusa, primat pri izboru i odluci za tip smeštaja mora da preuzme pitanje bezbednosti gostiju, kao i zaposlenih. Prihvatljiv ili dovoljno čist smeštaj, više neće biti pokretač odluke. Očigledno je da će se posao u nekom trenutku morati nastaviti, što pre, nadamo se. Ali imajte na umu da posao mora da se nastavi i 14 dana nakon loše odluke da se uštedi samo 10-20 evra na smeštaju.

Pogotovo na srpskom tržištu iznajmljivanje apartmana i stanova na dan nije dovoljno regulisano. Osim što je većina tih smeštajnih jedinica van privrednih tokova, te ne podleže proverama od strane resornog ministarstva, ključno je imati u vidu da taj tip smeštaja ne podleže ni standardima struke. To po sebi nije problem kada se radi o, na primer, ponudi osnovne usluge koju jedan apartman pruža svojim gostima, krevet, kupatilo, TV i internet, ali i te kako predstavlja problem kada je u pitanju naša bezbednost. Pogotovo u današnje vreme, vreme pandemije, društvene distance, maski, rukavica i dezinfekcije, bezbednost gosta i zaposlenih u ovoj idustriji jeste ključna. Niko ne proverava da li je kupatilo u stanu koji je gost rentirao prano vodom ili alkoholom, te samim tim niko ne može ni da garantuje da je soba u koju gost ulazi propisno dezinfikovana i bezbedna. I prilično sam siguran da niko nije spreman da igra ruski rulet. Više nego ikad do sada, cenimo vlastito zdravlje i zdravlje svojih najmilijih, više nego sitna novčana sredstva.
 
Veliki hotelski lanci su već na samom početku pandemije krenuli u uspostavljanje zdravstvenih i higijenskih standarda koji će omogućiti i obezbediti siguran boravak gostiju u njihovim prostorijama. Tako je lanac Accor zajedno sa Biro Veritas, francuskim pružaocem sertikikacionih usluga pripremio i lansirao sertifikacionu oznaku zdravstvenih i bezbednosnih standarda. Takav sertifikat će omogućiti ponovno otvaranje ugostiteljskih kompanija u Evropi, tako što će izdavanje sertifikata biti uslovljeno ispunjavanjem propisanih protokola za čišćenje i odgovarajućih sigurnosnih standarda. Oznaka će pokrivati smeštajne i ugostiteljske usluge, a postavljaće sanitarne standarde za Accor-ove hotele. Ostali lanci deluju u sličnom pravcu.
Pored mera i akcija koje preduzimaju pojedini hotelski lanci širom sveta, lokalno, HORES zajedno sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Turističkom organizacijom Srbije razvija sertifikat koji će omogućiti hotelima i restoranima da nastave sa poslovanjem i obezbede sigurnost za svoje goste u svetu posle pandemije, ili u novoj normali, kako se ova novonastala situacija često naziva.
 
Za razliku od toga, na neregulisanom tržištu stanova za iznajmljivanje na dan, ekonomiji deljenja i onlajn bukiranju koje posluje na granici legale, ne postoje ustoličeni standardi, kao ni kontrolni mehanizmi, te gostu preostaje jedino da se nada, da je soba u koju ulazi propisno dezinfikovana i bezbedna nakon prethodne upotrebe. Složićemo se da je to igra na sreću, a ne iskustvo kvalitetnog smeštaja.
 
Autor: Zafiris Lampadaridis, gm Mercure Belgrade  Excelsior hotela

Poslednji komentari

Zi jang
Utorak , 19.05.2020. 16:49h
Preporuka:
0
+
0
-
Јасно необјективан текст који покушава да спаси хотеле. Сигуран да до јуче хотели нису прани алкохолом, али су станови на дан готово сигурно већина прано дезинфекционим средствима које сте и ви користили. Када сте узимали огроман новац и имали огромене профите, било вас је брига...будуте конкорунција па спустите цене и тако се борите за клијента...зато су и људи почели да се одлучују за стан на дан уместо хотела у коме просечан туриста не проведе дуже од неколико сати током дана.
Gost
Utorak , 19.05.2020. 08:34h
Preporuka:
1
+
0
-
Tekst napisan pristrano i u sasvim jasnom lobirajucem tonu. Ovo je zemlja manipulatora gde niko ne odgovara za ono sto kaze ili napise. Svi znamo da na trzistu ima razlicitih ponuda i od strane hotela i od strane apartmana. Licno uvek biramo legalizovane apartmane koji je u novoj zgradi, kompletno namesteni i opremljen novim stvarima . Ljudi koji uloze toliko para nece se igrati sa cistocom.
Ivan
Utorak , 19.05.2020. 08:21h
Preporuka:
0
+
1
-
Još bliži, iskreniji odnos između gosta hotela i zaposlenih zahtevaće se u 21 veku. Nelojalan gost koji često je menjao hotele zbog dinamike svog života postaće lojalan gost brendovima, zgradama, sobama i osoblju hotela. Psihoza gosta se menja u tom pravcu tokom ove godine.

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...