Zatvor funkcioniše kao dobro preduzeće

23. Novembar 2015
Zatvor funkcioniše kao dobro preduzeće

Hotel "Srem" na periferiji Sremske Mitrovice, zahvaljujući investiciji sremskomitrovačkog Kazneno-popravnog zavoda i Grada, od ukupno oko 12 miliona dinara, zasijao je ovog novembra u novom ruhu. Povodom obeležavanja 120. godišnjice od osnivanja sremskomitrovačke kaznione, renoviran je taj hotel i još nekoliko objekata, među kojima su i hipodrom i ribnjak.

I hotel "Srem", sada ovako doteran i viđen za rang tri zvezdice, zapravo je, iako izvan zatvorskih zidina, deo kompleksa KPZ-a, najvećeg zatvora u Srbiji i jednog od najvećih Balkanu, koji već spaja tri veka jer su prvi objekti izgrađeni od 1895. do 1899. godine po naredbi austrougarskog cara Franje Josifa.

Značajnim ulaganjima u renoviranje smeštajnih kapaciteta bitno su poboljšani uslovi smeštaja zatvorenih i pritvorenih lica i unapređeni uslovi rada zaposlenih. Taj zatvor, inače i jedina ustanova u kojoj kazne izdržavaju i strani državljani osuđeni pred sudovima u našoj zemlji, ima šest paviljona, zatvoreno, poluotvoreno, otvoreno i pritvorsko odeljenje, dok je izdvojeno odeljenje – hotel "Moravica" – u Sokobanji.

U okviru zatvorskog kompleksa u Sremskoj Mitrovici postoje još i dom kulture, crkva, škola, bolnica, vatrogasna služba, industrijski kombinat, sportska sala, ekonomat, stacionar, drvni, metalski i grafički pogon. Paviljon C, u kojem su smešteni pritvorenici, ima žensko i muško odeljenje, sopstveno dvorište i zidom je odvojeno od ostalih paviljona, a u njemu se sprovodi i policijsko zadržavanje do 48 sati. Poluotvoreno odeljenje "Zelengora" i otvoreno odeljenje "Veliki salaš" nalaze se u gradskom ataru.

Ministar pravde Nikola Selaković je najavio da će u narednom periodu zadaci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija biti, između ostalog, i izgradnja novog paviljona po najvišim evropskim i svetskim standardima, a u skladu s preporukama međunarodnih organizacija zaduženih za zaštitu prava zatvorenih i pritvorenih lica, kao i zaštitnika građana Srbije.

Taj zatvor izdvaja, kako je istakao Selaković, značajna privredna i poljoprivredna proizvodnja. Privredna delatnost zavoda obuhvata turizam i ugostiteljstvo u okviru organizacione jedinice "Proleće", kao i ratarsko-stočarsku proizvodnju, dok u okviru privredne jedinice "Dubrava" postoje tri pogona - metalski, drvni i kartonaža i štamparija. Selaković je naveo da taj zatvor obrađuje oko 815 hektara zemlje, poseduje farme na kojima se gaji oko 4.000 grla stoke, a ima i svoju svoju mlekaru i pekaru.

– Posle petnaestak godina obnovljen je i hipodrom i počele su ponovo da se održavaju konjske trke, a započeli su i radovi na obnavljanju ribnjaka – rekao je Selaković, i dodao da se u okviru tog zavoda ljudi bave, i to veoma uspešno, inovacijama poljoprivredne mehanizacije.

Osim toga, ministar je izrazio očekivanje da će sledeće godine u privrednom komplesku sremskomitrovačkog zavoda biti obnovljena štamparija, koja bi, kako je naveo, trebalo da izrađuje ceo program štampanog materijala neophodnog za naše pravosudne organe.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović izjavio je za "Dnevnik" da zvanična turistička ponuda obuhvata i hotel "Srem" i hipodrom, koji je takođe u sklopu zavoda, i da je Grad u poboljšanje tog dela svoje turističke ponude uložio oko osam miliona dinara.

Izvor: Dnevnik

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
MK Group doveo najbolje jedriličare u Portorož
14. Oktobar 2019
Hotel Kempinski Palace Portorož i kompanija MK Group sa projektom Go to Barcolana i ove godine...
Hotelijerstvo
Novine u hotelu Holiday Inn Beograd
14. Oktobar 2019
U hotel Holiday Inn Beograd od ovog septembra gosti mogu da uživaju u novom izgledu i konceptu...
Hotelijerstvo
Kinezi grade hotel na Žabljaku?
14. Oktobar 2019
Kineska kompanija U-Tour zainteresovana je za investiranje u sever Crne Gore, pre svega na...
Hotelijerstvo
Hotel u Hrvatskoj izbacio iz upotrebe sve štampane materijale
11. Oktobar 2019
Boutique hotel "briig" u Splitu, u saradnji sa Hoteza timom, svojim gostima je ponudio...