Zabrinjavajuće stanje u hotelima i restoranima Srbije

09. Jul 2020
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Na osnovu informacija koje su, u poslednjih nekoliko dana, udruženju HORES dostavile članice, utvrđeno je da je popunjenost hotela na dan, sreda, 1. jul 2020. godine bila sledeća:

  • U Beogradu je anketirano 35 hotela. Prosečna popunjenost hotela je 16,12 %.
  • U Novom Sadu je anketirano 11 hotela. Prosečna popunjenost hotela je 19,44 %.
  • U Nišu je anketirano 6 hotela. Prosečna popunjenost hotela je 6,53%.
  • U Kragujevcu je anketirano 5 hotela. Prosečna popunjenost hotela je 6,85 %.

Ovog puta, istraživanje je sprovedeno o popunjenosti hotela u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, uz napomenu da je više od polovine hotela u Srbiji još uvek zatvoreno.

U gradskim restoranima, prosečna iskorišćenost restorana je 20-25%, odnosno 75% je manji promet u odnosu na prošlu godinu, u istom periodu.

Posle ponovnog širenja zaraze i povećanja broja obolelih od COVID–19, u poslednjih nedelju dana, prosečna popunjenost hotela u svim gradovima Srbije manja je od 5%.

Takođe, na osnovu trenutnog stanja potvrđenih rezervacija (uz mogućnost otkazivanja), za period 1. jul – 1. septembar, za ova četiri grada, rezervisano je prosečno 6,23% smeštajnih kapaciteta, što je zabrinjavajuće.

Veliki broj otkazivanja rezervacija

Posebno je karakteristično poslednjih dana veliki broj otkazivanja potvrđenih rezervacija u banjskim i planinskim centrima Srbije.

Iz Banje Vrujici poručuju da su dodatno zabrinuti, jer tokom jula i avgusta ova banja ostvari skoro 50% godišnjeg prometa, jer u tom periodu izuzetno značajan prihod ostvaruju od prodatih ulaznica za otvorene bazene s obzirom na to da posetioci, koje nisu gosti hotela, plaćaju ulaznice.

Hotelijeri su već pretrpeli ogromnu štetu tokom vanrednog stanja, kada najveći broj hotela u Srbiji nije ni radio. U nadi da će se pokrenuti posao, hoteli su angažovali sezonsku radnu snagu, a sada je izvesno da toliki broj nije potreban, jer nema posla. Izvesno je da letnja sezona neće biti dobra, i da su hoteli pred zatvaranjem.

Ono što hotelijerima jedino preostaje jeste da čine ono što su i do sada činili, da primenjuju zdravstvene mere propisane od strane nadležnih državnih institucija, kao i preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Objavljen poziv za nominacije za priznanje “Ambasadori dobre usluge”
22. Februar 2024
Asocijacija “Ambasadori dobre usluge” poziva sve hotelijere iz Srbije - učesnike 2....
Hotelijerstvo
Ponuđen na prodaju hotel Jugoslavija
21. Februar 2024
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju kompanije Danube Riverside kao...
Hotelijerstvo
Otvoren Radisson RED Hotel u Beogradu
19. Februar 2024
U sredu, 14. februara u srcu Beograda otvoren je novi premum, lifestyle hotel, Radisson RED...
Hotelijerstvo
Hotelijeri zainteresovani za dualno obrazovanje
24. Januar 2024
Na Zlatiboru je održan radni sastanak u okviru projekta „Razvoj dualnog stručnog...