Veličanstveni hotel u tvrđavi otvara se na leto u Indiji (FOTO)

26. April 2017
Foto: Condé Nast Traveller
Foto: Condé Nast Traveller
Foto: Condé Nast Traveller
Foto: Condé Nast Traveller
Foto: Condé Nast Traveller
Foto: Condé Nast Traveller
Foto: Condé Nast Traveller

Nekadašnje utvrđenje u blizini Džajpura u Indiji, staro 230 godina, pretvoreno je u luksuzni hotel "Alila Fort Bishangarh" sa 59 apartmana, čije je otvaranje najavljeno za jul ove godine.

Hotel je smešten na granitnom uzvišenju, odakle se iz svake sobe pruža prekrasan pogled na slikovite pejzaže Radžastana.

U okviru hotela nalaziće se restoran sa indijskim specijalitetima "Amsara", hotelski bar "Madhuveni" gde će gosti moći da uživaju u cigaretama i konjaku, te "Kachhawa Lounge" u kom će se služiti šampanjac, kafa, čaj i kolači, ali i otvoreni restoran "Nazara", koji je smešten na terasi sa koje se pruža spektakularan pogled.

Hotel će posedovati i sopstvenu biblioteku koju će krasiti stari mermerni stubovi, kao i spa centar "Alila" - isklesan među granitnim stenama u glavnom utvrđenju. Hotel će imati i veliku banket salu "Darbar", prostor za "show kitchen" i ostale događaje - "Daawat", kao i konferencijsku salu "Saheb". 

U podnožju hotela biće smeštene javne površine sa luksuznim šatorima i travnjakom za bankete, bazen sa okolnom terasom, bar i ostava, fitnes centar i "Play Soldiers" klub za tinejdžere i odvojeno za malu decu. Hotel će imati i sopstvenu organsku baštu i plastenike.

Preuređenje stare tvrđave u luksuzni hotel, kojim će upravljati "Alila Hotels & Resorts", trajalo je punih devet godina. Prilikom obnove tvrđave, pažljivo se vodilo računa o očuvanju njenog prvobitnog oblika i aritekture. Osim probijanja zidova kako bi se sobe povezale i napravio prostor za lift, firma iz Džajpura "Sthapatya Architects" uspela je da očuva originalni izgled građevine.

- Svaki prozor i ulaz, lukovi i stubovi, kule i zidovi - sve je moralo da bude u potpunosti sinhronizovano sa originalnom tvrđavom - ističe Ritu Khandelwal, glavni arhitekta ove kompanije. - To nije bio lak zadatak, ali smo uspeli da uredimo ovu napuštenu staru tvrđavu, u čijim lavirintima su se nastanjivali majmuni i slepi miševi.

Bilo je i poteškoća pri prenošenju građevinskog materijala do tvrđave uz brdo bez postojećeg puta. Zbog toga je izgrađen prilazni put koji ide cik-cak uz brdo, a dodato je i još jedno krilo sa sobama, kao i veći prozori kako bi se olakšala prirodna ventilacija, dodaje Khandelwal.

On napominje i da je hotel kompletno opremljen isključivo materijalima sa lokala - od tekstila, preko granita, pa sve do rasvete i nameštaja.

- Nijedan uvozni element nije upotrebljen. Cela zgrada u potpunosti pripada svom okruženju - ističe glavni arhitekta.

Nakon obnove, sve sobe imaju jedinstven oblik i atmosferu, i jednu zajedničku stvar: velike prozore u indijskom stilu sa kojih se pruža izuzetan pogled na okolinu.

- U davna vremena, žene u Indiji su retko napuštale svoje domove. Umesto toga, one su svet posmatrale sa svojih prozora. Na ovaj način mi smo izrazili poštovanje prema našoj prošlosti i tradiciji - zaključuje arhitekta Khandelwal.

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Merkur ulazi u COVID režim rada
25. Novembar 2020
Na osnovu odluke Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Specijalna bolnice Merkur sutra...
Hotelijerstvo
Svašta nešto o hotelima (IV)
25. Novembar 2020
Ah, ti gosti! Osoblje hotela Vincci Capitol u španskom glavnom gradu pričaju da se...
Hotelijerstvo
ZTC Banja Vrućica planira rekonstrukciju hotela Bistrica na Jahorini
24. Novembar 2020
Zdravstveno-turistički centar Banja Vrućica preuzeo je hotel Bistrica na Jahorini početkom...
Hotelijerstvo
CHENOT ESPACE  - revolucionarni pristup zdravlju i blagostanju
19. Novembar 2020
Kada u martu 2021. godine otvori svoja vrata, One&Only Portonovi, idilični rizort...