Veličanstveni hotel u tvrđavi otvara se na leto u Indiji (FOTO)

26. April 2017
Foto: Condé Nast Traveller
Foto: Condé Nast Traveller
Foto: Condé Nast Traveller
Foto: Condé Nast Traveller
Foto: Condé Nast Traveller
Foto: Condé Nast Traveller
Foto: Condé Nast Traveller

Nekadašnje utvrđenje u blizini Džajpura u Indiji, staro 230 godina, pretvoreno je u luksuzni hotel "Alila Fort Bishangarh" sa 59 apartmana, čije je otvaranje najavljeno za jul ove godine.

Hotel je smešten na granitnom uzvišenju, odakle se iz svake sobe pruža prekrasan pogled na slikovite pejzaže Radžastana.

U okviru hotela nalaziće se restoran sa indijskim specijalitetima "Amsara", hotelski bar "Madhuveni" gde će gosti moći da uživaju u cigaretama i konjaku, te "Kachhawa Lounge" u kom će se služiti šampanjac, kafa, čaj i kolači, ali i otvoreni restoran "Nazara", koji je smešten na terasi sa koje se pruža spektakularan pogled.

Hotel će posedovati i sopstvenu biblioteku koju će krasiti stari mermerni stubovi, kao i spa centar "Alila" - isklesan među granitnim stenama u glavnom utvrđenju. Hotel će imati i veliku banket salu "Darbar", prostor za "show kitchen" i ostale događaje - "Daawat", kao i konferencijsku salu "Saheb". 

U podnožju hotela biće smeštene javne površine sa luksuznim šatorima i travnjakom za bankete, bazen sa okolnom terasom, bar i ostava, fitnes centar i "Play Soldiers" klub za tinejdžere i odvojeno za malu decu. Hotel će imati i sopstvenu organsku baštu i plastenike.

Preuređenje stare tvrđave u luksuzni hotel, kojim će upravljati "Alila Hotels & Resorts", trajalo je punih devet godina. Prilikom obnove tvrđave, pažljivo se vodilo računa o očuvanju njenog prvobitnog oblika i aritekture. Osim probijanja zidova kako bi se sobe povezale i napravio prostor za lift, firma iz Džajpura "Sthapatya Architects" uspela je da očuva originalni izgled građevine.

- Svaki prozor i ulaz, lukovi i stubovi, kule i zidovi - sve je moralo da bude u potpunosti sinhronizovano sa originalnom tvrđavom - ističe Ritu Khandelwal, glavni arhitekta ove kompanije. - To nije bio lak zadatak, ali smo uspeli da uredimo ovu napuštenu staru tvrđavu, u čijim lavirintima su se nastanjivali majmuni i slepi miševi.

Bilo je i poteškoća pri prenošenju građevinskog materijala do tvrđave uz brdo bez postojećeg puta. Zbog toga je izgrađen prilazni put koji ide cik-cak uz brdo, a dodato je i još jedno krilo sa sobama, kao i veći prozori kako bi se olakšala prirodna ventilacija, dodaje Khandelwal.

On napominje i da je hotel kompletno opremljen isključivo materijalima sa lokala - od tekstila, preko granita, pa sve do rasvete i nameštaja.

- Nijedan uvozni element nije upotrebljen. Cela zgrada u potpunosti pripada svom okruženju - ističe glavni arhitekta.

Nakon obnove, sve sobe imaju jedinstven oblik i atmosferu, i jednu zajedničku stvar: velike prozore u indijskom stilu sa kojih se pruža izuzetan pogled na okolinu.

- U davna vremena, žene u Indiji su retko napuštale svoje domove. Umesto toga, one su svet posmatrale sa svojih prozora. Na ovaj način mi smo izrazili poštovanje prema našoj prošlosti i tradiciji - zaključuje arhitekta Khandelwal.

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
SEEbtm Awards 2018: Dva priznanja za grupaciju
16. Novembar 2018
Na svečanoj dodeli "SEEbtm Awards 2018", hotel "Izvor" iz Aranđelovca...
Hotelijerstvo
Hotel u kom skijanje počinje direktno iz hotelskih soba!
16. Novembar 2018
Donedavno, skijanje po krovovima bilo je rezervisano možda samo za Džejmsa Bonda, ali i to se...
Hotelijerstvo
Hotelu Saint Ten prestižno priznanje – najbolji luksuzni butik hotel u regionu
15. Novembar 2018
Nakon niza uspeha, pred kraj 2018. godine Saint Ten hotel dobio je i prestižno priznanje...
Hotelijerstvo
U Lukovskoj banji počela gradnja novog hotela - Još 200 kreveta i 70 radnih mesta
09. Novembar 2018
Preduzeće "Planinka", nosilac turizma u Kuršumliji i okolini, u obližnjoj...