Usvojen Plan detaljne regulacije: Uskoro "Kempinski" umesto "Jugoslavije"

22. Decembar 2015
Usvojen Plan detaljne regulacije: Uskoro 'Kempinski' umesto 'Jugoslavije'

Hotel visoke kategorije iz lanca "Kempinski", sa dve kule visoke spratnosti kao deo stambenog i poslovnog kompleksa, trebalo bi da bude izgrađen u Bloku 11 u Zemunu, previđeno je Planom detaljne regulacije koji je usvojila Skupština grada.

Plan detaljne regulacije Bloka 11, obuhvata područje gde se nalazi nekadašnji hotel "Jugoslavija", prostor između Bulevara Nikole Tesle, Keja oslobođenja i ulica Goce Delčeva i Aleksinačkih rudara u Zemunu.

Prostor gde će biti izgrađen hotel visoke kategorije iz lanca "Kempinski", sa dve kule visoke spratnosti kao deo stambenog i poslovnog kompleksa, nalazi se van zone centra Zemuna i Novog Beograda, u okviru urbanističke celine poznate kao "Prvobitni Novi Beograd".

Kada je izgrađen, hotel "Jugoslavija" bio je najveći i najmoderniji u tadašnjoj SFRJ, sa 1.500 prostorija, dva restorana i pratećim sadržajima.

Postojeći objekat hotela biće potpuno renoviran i modernizovan, s dozvoljenom spratnošću do osam spratova, odnosno 36 metara.

Severna kula, maksimalne spratnosti P+33, odnosno 140 metara visine, u produžetku Goce Delčeve, namenjena je za poslovne i komercijalne sadržaje, a Južna kula, iste spratnosti u produžetku Aleksinačkih rudara, predviđena je za stanovanje visokog standarda.

Planom je predviđeno očuvanje i oplemenjivanje svih zelenih površina, kao i izgradnja dodatne treće pešačke i biciklističke staze.

Rekonstrukcija nekada prestižnog beogradskog hotela "Jugoslavija" trebalo bi, prema ranijim najavama, da počne 2016, a ekskluzivni hotelsko-poslovni kompleks, ako ne bude novih zastoja, prve goste dočekaće 2019.

Vrednost celokupnne investicije je 277 miliona evra, a projekat obnove kompleksa na dunavskom keju otvoriće, kako kažu investitori, preko 15.000 radnih mesta.

Ukoliko planovi sa arhitektonskih skica pređu u građevinske poslove, Beograd će, svojim izgledom ličiti na svetske metropole.

Hotel "Jugoslavija" sagrađen je 1968. i u to vreme je predstavaljao jedan od tri značajna planirana objekta na Novom Beogradu, pored zgrade CK KPJ i Predsedništva FNRJ.

Na osnovu projekta Lavoslava Horvata gradnja je počela još 1948. godine, u saradnji građevinskih preduzeća, ali i omladinskih radnih akcija. Zbog krize, izgradnja je bila prekinuta od 1949. do 1960. godine.

Kada je izgrađen i otvoren, "Jugoslavija" je bio najveći i najekskluzivniji hotel ne samo u tadašnjoj zemlji, nego i na Balkanu. U njemu su boravili brojni zvaničnici i poznate ličnosti poput Ričarda Niksona, Džimija Kartera, kraljice Elizabete druge, Vilija Branta, Tine Tarner, Nila Armstronga.

Ovaj prestižni objekat nastradao je tokom NATO bombardovanja pošto su ga dva projektila pogodila u noći između 7. i 8. maja 1999. godine. Jedan projektil je pao na levo krilo gde je smeštana kuhinja, nekoliko velikih sala i administrativni deo, a drugi na pet do šest metara od glavnog ulaza.

Izvor: Mondo
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...